Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 7 полицаи ранени в Бахрейн, Екълстоун притеснен от събитията

7 полицаи ранени в Бахрейн, Екълстоун притеснен от събитията

48
0
Гран при на Бахрейн
снимка: Ферари

7 полицаи са били ранени в бахрейнското село Акр, съобщиха властите в кралството, наричайки случилото се терористична атака. Шефът на полицията в страната Тарик ал-Хасан е заявил, че трима са в критично състояние след взрив на самоделно устройство до полицейски пост. От опозицията пък твърдят, че властите прилагат саморазправа в селището и са получили призиви за помощ от там.

Продължават заплахите за масови атаки от този тип срещу властите в страната, а демонстрациите се увеличиха значително през последните седмици. Междувременно доктор Алаа Шехаби (активист за човешки права от Бахрейн) съобщи чрез Туитър акаунта си, че е получила обаждане от управляващия търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун, който пътува за Китай. Англичанинът споделил с нея, че е притеснен от ситуацията и особено от случващото се с обявилия на 8 февруари т.г. гладна стачка Абдулхади ал-Хаваджа – той протестира срещу доживотната си присъда, произнесена от военен съд миналия юни и се смята, че е на смъртно легло.

Екълстоун ми каза, че е научил, че Ал-Хаваджа се е хранил на закуска, обед и вечеря. Отговорих му, че това е извършено принудително и съответно е изтезание – пише Шехаби.

В разговора им Бърни заявил, че бахрейнското правителство го е уверило, че Абдулхади ще бъде пуснат след процес, депортиран в Дания и ще му бъде отнето гражданството. Той допълнил, че иска опозицията в страната да направи пресконференция, на която да изпрати посланието си до света, а неговото желание е да се води ясен и открит диалог.

Аз се постарах да изясня гледната ни точка – той трябва да отправи силно съобщение към правителството и да отмени състезанието, защото и ние искаме да му се радваме, но не можем – пише още Шехаби.

Притесненията на отборите от Формула 1 относно Гран при на Бахрейн пък все още не се изразяват публично. Някои екипи обаче вече са се презастраховали в случай, че надпреварата не се състои.