Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Таен тест на Мерцедес с Пирели предизвика скандал часове преди старта в...

Таен тест на Мерцедес с Пирели предизвика скандал часове преди старта в Монако

107
0
Люис Хамилтън

Тест на Мерцедес с Пирели предизвика скандал часове преди старта на Гран при на Монако. Тази сутрин в падока в княжеството стана ясно, че тимът от Бракли е провел тридневни тренировки и с двамата си пилоти Нико Розберг и Люис Хамилтън на пистата Каталуния веднага след Гран при на Испания. Ред Бул и Ферари са особено ядосани от случая и търсят изясняване на обстоятелствата около изпитанията. Говори се дори, че обислят протест срещу Мерцедес, чийто пилоти се класираха на първа редица на грида.

Тестовете по време на сезона във Формула 1 са забранени. Точка 22.4h от Спортните правила постановява, че не може да има изпитания на писта в период, започващ 10 дни преди първия старт от шампионата и 31 декември същата година. Посочени са две възможни изключения: 1 тридневен тест за млади пилоти, който се провежда на дата и писта, предварително одобрени от ФИА след консултации с всички екипи; 4 еднодневни аеродинамични проби.

Председателят на борда на Мерцедес в F1 Ники Лауда заяви, че ФИА са знаели за теста и екипът е получил предварително одобрението на федерацията:

Много е просто. Пирели ни помолиха (да участваме). Попитахме ФИА дали ни е разрешено да правим подобно нещо. ФИА потвърдиха, казаха „да“ и ние проведохме изпитанията. Мисля, че други отбори също са били помолени. Един друг екип е тествал по-рано. Мерцедес не са направили абсолютно нищо погрешно. Попитахме правилните хора за разрешение и го получихме.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер разбрал за допълнителните тренировки снощи, заяви той днес в падока.

Преди всичко нещата трябва да се комуникират пред правилните канали. Има объркване какво е разрешено по договор и какво може един отбор да направи. Трябва да изясним тези неща. Разбирам защо Пирели искат да изпробват гумите си – те очевидно имат проблеми с тях. Разочароващото е, че изпитанията не са направени прозрачно, а тридневният тест се е състоял с кола от тази година и са използвани гуми, които са предоставени за следващия старт на шампионата. Независимо как ще го наречете, това е тест – заяви Хорнер.

Моторспорт директорът на Пирели Пол Хембри заяви, че Мерцедес не са получили никакво предимство от изпитанията. Той бе категоричен, че е напълно нормално да бъде разрешен 1000-километров тест с който и да е тим.

Всъщност ние работихме по решения за догодина и изпитахме куп различни неща. Мерцедес идея си нямат какво всъщност изпробвахме – допълни той.

По-малко от час преди старта на шестия кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2013 г. реакция от страна на ФИА нямаше.