ГП на след:
Последно състезание: OAE

Себастиан Фетел – новата надежда на Германия

05.06.2009

В самото начало на 2007 г. в списание ClubF1 публикувахме материал, посветен на тепърва прохождащия във Формула 1 Себастиан Фетел. Предначертахме му славно бъдеще на база показаното през 2006 г. като тест пилот на BMW Заубер в продължение на пет старта. Дебютът му все още не се бе състоял, но по-късно се оказа, че сме имали право, фокусирайки вниманието си към младока.

Сезон '07 Себастиан стартира като официален трети пилот на баварците. В Канада обаче Роберт Кубица катастрофира зловещо и в САЩ го замести Фетел, за който на практика това бе първо участие в надпревара от F1. Малко след това германецът зае титулярното място на Скот Спийд в Торо Росо.

През 2008 г. Фетел продължи да кара за Торо Росо, записвайки първата си победа в състезанието на Монца.

През настоящия сезон дойде и вторият му триумф в Китай. Това бе и първата в историята победа за по-големия отбор на Дитрих Матешиц Ред Бул, за който Фетел се състезава от началото на 2009 г.

Всъщност, ето как сме видели Себастиан, когато името му за първи път бе обвързано с това на Формула 1.

Приятно четене!

 

След оттеглянето на Михаел Шумахер германската телевизия RTL поиска от Бърни Еклестън да преразгледа договора си за телевизионните права на Формула 1 в Германия и да намали цената, която плаща за тях, защото интересът рязко ще спадне през новата 2007 г. В типичния си стил Бърни заяви, че това е невъзможно пък и е излишно, защото скоро страната пак ще има своя голям пилот.

Наистина много хора се чудят на кого да симпатизират, след като кумирът им си отиде, но изведнъж се оказа, че може би в същия този момент изгрява нова немска звезда - Себастиан Фетел.

Разликата е огромна, но младото момче направи наистина потресаващо впечатление в края на 2006 г. и сега, дори като трети пилот в BMW, към него са обърнати много, много погледи.

Какви ще бъдат първите ви асоциации, когато ви кажа, че най-любимата напитка на момчето, обект на моя разказ, е пълномаслено прясно мляко, увлича се по моторни спортове, обича маунтинбайк и освен това обожава плуването. Сякаш говоря за някое 8-годишно дете, нали? Всъщност момчето отдавна не е на осем, а освен всички други постижения зад гърба си остави и сезон с пет участия в тренировки от Формула 1. Признавам си обаче, че ме спечели най-вече с репликата си:

- Просто си върша работата. Не ми пука как това изглежда отстрани или пък какво може да си помислят хората.

Да, говоря точно за Себастиан Фетел. Русокосият, рошав младеж буквално нахлу във Формула 1 и притежава всички показатели да се установи там задълго, а защо не да го заобичат като Шумахер.

Изминалият сезон определено бе много важен за кариерата на тийнейджъра. Самият той призна, че събитията са се развили много, много по-бързо, отколкото е очаквал. Правейки равносметка на постигнатото през миналата годината, Фетел подчерта, че основната набелязана цел, а именно да спечели шампионата от Формула 3, за жалост му се е изплъзнала. Определено поемането едновременно на няколко ангажимента през сезона в различни шампионати и отклоняването на вниманието от най-важното му изигра лоша шега.

В живота обаче често получаваме компенсация за загубеното и на хоризонта се появява нещо далеч по-привлекателно. Щастливата случайност проработи и в този случай...

Началото на промените вътре в екипа на BMW Заубер бе поставено някъде през миналото лятото.

Уволнението на Жак Вилньов предизвика лавинообразна реакция. Роберт Кубица зае на мястото на канадеца в Гран при на Унгария, а състезание по-късно Себастиан Фетел отиде на мястото на поляка - тест пилот на баварския екип.

Естествено, началото на състезателната си кариера германецът поставя много преди това.

Призванието му определено е да кара. За това може да се съди от собствените му разкази за останалите видове спорт, през които е преминал в училище, но всички те до един са му омръзнали. Интересът му се задържал най-много за месец. Опитвал е тенис, плуване и, разбира се, футбол.

- Веднъж се записах за тренировки в един футболен клуб, защото исках да играя, но по време това съвпадна с момента, когато започнах да се състезавам с картинг. Затова не разполагах с много време. Всъщност никога не съм играл сериозно за клуба. Мисля обаче, че все още съм техен член, тъй като в края на всяка година им плащам по 10 евро членски внос. А те винаги ми пращат покана за коледното си парти.

По собствените разкази на Фетел и училищните уроци не са му доставяли голямо удоволствие, а оценките му все клонели към средните. Причината се крие най-вероятно в лекия мързел, който го обхваща с напредване на годините, а и както самият той казва:

- Започваш да се заглеждаш по момичетата.

Очевидно е, че сърцето го тегли към пистовите надпревари. Стъпка по стъпка реализира мечтата си и от момченце, състезаващо се в малките серии, Себастиан сякаш за миг се превръща в трети пилот на BMW в F1. Само той обаче си знае колко усилия е положил, за да се доближи до Гран при.

По време на петъчните тренировки от F1 в Турция трябваше да докаже възможностите си първо пред големия заводски тим, а по-късно и пред всички останали на пистата. Въпреки огромното напрежение Себастиан успя да демонстрира бързина и невероятна скорост с отлични времена в тренировките. Показа и способности при владеене на автомобила, както и отлична готовност за трудни задачи.

- Не знаех много за пистите, преди да пристигна на съответното място - съобщи няколко месеца след появата си в F1 русолявият младеж. - Опитвах се да опозная трасетата чрез плейстейшън или видео, използвайки миналогодишните записи от камерите върху болидите, и това е основното. Всичко останало трябваше да правя в петъците на място.

Липсата на опит обаче не му попречи още в първата сесия да се класира осми. Във втората свободна тренировка вече бе първи, оставяйки след себе си пилота на Ферари Фелипе Маса. От този момент нататък не само специалистите, а и последният човек в падока вече знаеше името на рошавия германец.

Но не си мислете, че щом си нов в отбора, всеки гори от нетърпение да ти помага. Истината е, че винаги и в почти всяко отношение трябва да си готов да се справяш сам:

- Очевидно е, че излизаш на пистата сам. Кубица и Хайдфелд не седят до теб, така че наистина не могат да ти помогнат. Работата ми през миналата година бе да помогна на тях и се опитах да го направя по най-добрия възможен начин. Направих всичко, което можах. Мисля, че имаше добър резултат - сподели Фетел.

До края на сезона той запази мястото си на трети пилот в отбора, и то неслучайно. В Италия направи още по-голям фурор, след като и в двете свободни тренировки окупира първите места. До голяма степен неговото представяне засенчи постигнатото от Кубица до този момент.

Наред с безспорните постижения на пистата, Фетел вече е притежател и на рекорд - той стана най-младият пилот, участвал в тренировки от Формула 1 само на 19 години и 53 дни ( Майк Такуел засега е най-младият участник в Гран при, а Нико Розберг е най-младият състезател, качил се в кола от F1 по време на частни тестове).

Освен всичко друго Фетел е и пилотът, сдобил се най-бързо с глоба от маршалите в цялата история на Гран при. Той трябваше да плати 1000 долара само 9 секунди след началото на кариерата си в F1 заради превишена скорост в питлейна. Това определено не се отрази добре на банковата му сметка на новак. За радост обаче екипът подготви специално за него волан с ново разпределение на копчетата, за да му бъде по-лесно да забелязва бутона за ограничаване на скоростта в питлейна.

За да стигне обаче до правото поне да получава глоби в Гран при, зад гърба му стоят години усилия и борба по пистите на Европа. Роден е на 3 юли 1987 г. в Хепенхейм, Германия. Започва естествено с картинг през 1995 г. Тогава Себастиан участва в първото си състезание във Валдорф. Малко след това идва и първата победа във Витгенборн. В живота му епохата на картинга продължава около осем години, като през това време има успехи както в родна Германия, така и из пистите на Стария континент. Печели младежкия шампионат по картинг на Европа, младежкия картинг шампионат на Германия, освен това взима първото място в Монако Карт Къп. Често посещава и пистата в Керпен, където за първи път се среща лице в лице с идола си Михаел Шумахер.

Въпреки това, когато години по-късно експертите го оприличават именно на седемкратния световен шампион, коментарът на Фетел е прост и звучи леко ядосано:

- Не ме интересува! Всички сега казват: „Може би един ден именно ти ще заместиш Михаел Шумахер." Аз обаче не се опитвам да го замествам или да бъда добър колкото е той. Правя нещата по свой собствен начин.

Заради постиженията си на пистата Себастиан попада в полезрението на специалисти от Ред Бул и още през 1998 г. е включен в амбициозната програма за млади таланти на австрийската компания. Оттук идва и връзката му с отбора на Ред Бул във Формула 1, с чиито шефове екипът на BMW трябваше първо да се разбере, за да може Фетел да стане трети пилот на баварците за предстоящия сезон '07.

2003 г. е своеобразен прелом в кариерата на Себастиан, тъй като се прехвърля в надпреварите с едноместни болиди и започва да кара във Формула BMW. Завършва годината като вицешампион, но получава наградата за най-успешен млад състезател на годината.

През 2004 г. остава в същата категория и тотално доминира. Взима 18 победи от общо 20 състезания, има 15 полпозишъна и 16 най-бързи обиколки.

Специалистите вече са единодушни: "Новата германска звезда е родена!"

На следващата година прави още по-голяма крачка - получава място в екип от европейските серии Формула 3. В окончателното класиране е на пета позиция с 64 точки, но и в тази серия е обявен за новак на годината. Качва се 6 пъти на подиума, но не печели нито едно от състезанията в шампионата. Причината е най-вече доминацията във всички аспекти на друг изгряващ талант - Люис Хамилтън.

На 27 септември 2005 г. Себастиан за първи път се качва в болид на Уилямс от F1 (тимът тогава е в съдружие с баварския концерн). Тестът на Херес е награда за шампионската му титла във Формула BMW.

През последната година Себастиан също се състезаваше в европейската Формула 3, а взе участие и в няколко кръга от световните серии Рено. За съжаление и този сезон германецът пропусна да спечели титлата в F3 и приключи като вицешампион със 75 точки зад лидера Пол ди Реста. След поражението Фетел обясни:

- Мисля, че разполагахме с достатъчно скорост, за да победим. Имахме обаче няколко проблема в квалификацията и аз допуснах няколко грешки в края, които решиха шампионата. Карах толкова бързо, колкото можех. Но когато си на границата на възможното, можеш много лесно да сгрешиш. Опитах се да не го правя, но какво мога да кажа - допуснах грешка.

През сезона Себастиан устоя на сериозно изпитание. По време на един от стартовете на Формула Рено едва не загуби пръста си заради летящи парчета при инцидент. Предварителните очаквания бяха да отсъства от пистите поне няколко седмици. Въпреки това той се появи още следващия уикенд на невероятно престижния старт Мастърс от F3 на Зандворт, където финишира на шесто място. Шефът на тима му във Формула 3 Фредерик Васер бе поразен:

- Със сигурност съм изненадан, защото в началото на седмицата бях убеден, че Себастиан няма да се състезава! Но още от първата тренировка той показа добра скорост. Не мога да си представя какъв би бил, ако използваше 100% от потенциала си, но най-малкото сега знаем, че можем да сме конкурентоспособни в предстоящия кръг на Нюрбургринг следващия уикенд. Това е важното.

Себастиан взе участие и в 53-ото издание на Гран при на Макао (през 1983 г. там е печелил Аертон Сена, а през 1990 г. - Михаел Шумахер). В живота обаче има приливи и отливи, а още по-ясно казано - едно печелиш, но друго губиш. За съжаление германецът нямаше много късмет в Макао през ноември и не сбъдна голямата си мечта да спечели легендарното състезание.

Що се отнася до заниманията на Фетел през следващия сезон, той отново ще бъде раздвоен. Ще кара в световните серии Рено за британския отбор Карлин Моторспорт. Едновременно ще бъде официален тест пилот на BMW в F1. Главната причина за избора точно на тези серии (а не на GP2 например) е, че не трябва да участва в два различни шампионата по времето на един и същи уикенд. Въпреки това, ако случайно стартове от двата шампионата се засекат, преимуществото естествено е на страната на Формула 1.

Избрано видео

  • Рейс инженерът на Фетел обяснява как Ферари се подготвя за старт на нова пистаРейс инженерът на Фетел обяснява как Ферари се подготвя за старт на нова писта
  • Новият Ситроен за WRC направи първи тестНовият Ситроен за WRC направи първи тест
  • Фелипе Маса младши победи Рикиардо на „Crazy Cart”Фелипе Маса младши победи Рикиардо на „Crazy Cart”
  • Каскадьор направи задно салто над преминаващ с почти 100 км/ч болид от Формула ЕКаскадьор направи задно салто над преминаващ с почти 100 км/ч болид от Формула Е

Горещи Оферти