Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 $1 000 000 глоба за Ферари, Михаел Шумахер и Барикело

$1 000 000 глоба за Ферари, Михаел Шумахер и Барикело

60
0

Глоба от $1 000 000 бе наложена на екипа на Ферари и пилотите Михаел Шумахер и Рубенс Барикело след днешното заседание на световния съвет на ФИА. Разгледана бе ситуацията от Гран при на Австрия, когато метри преди финала бразилецът пусна съотборника си да спечели състезанието. Наказанието е във връзка с неспазването на процедурата по награждаването от страна на пилотите. На подиума Михаел даде на Барикело трофея за първото място и го качи на най-високото стъпало на стълбичката, предизвиквайки объркване у официалните лица. Това е нарушение по член 170 от спортния правилник на ФИА.
Само половината от сумата обаче трябва да се плати веднага. Останалите $500 000 са условна глоба. Тези пари трябва да бъдат платени в случай на повторно нарушение през следващите 12 месеца.
В същото време пилотите не са наказани заради заповедите от страна на тима. „Световният съвет не одобрява начина, по който бяха дадени и изпълнени нарежданията от отбора на австрийската Гран при. Съветът обаче смята, че е невъзможно да се санкционират пилотите, защото и двамата са задължени по силата на договор да изпълняват заповеди, давани от екипа. Съветът също така признава съществуващото и традиционно право на отбора да предопредели реда на финиширане на пилотите си, защитавайки интересите си в опит да спечели и двата световни шампионата. При тези условия Съветът реши; с известна неохота; че не може да предприеме нищо срещу заповедите, дадени от Скудерия Ферари Марлборо по време на австрийската Гран при“, се казва в официалното изявление.