Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 150-та победа на Ферари в Гран при

150-та победа на Ферари в Гран при

32
0

Победата на Михаел Шумахер в Гран при на Канада определено бе нов връх в историята на Ферари. Това бе не само петият триумф на германеца на пистата Жил Вилньов и 40-ият му успех за Скудерията, но и победа №150 за “червените кончета” в Гран при. Настоящият шеф на екипа Жан Тод призна след състезанието, че се чувства горд да е част от този отбор.
– Да, това са много важни числа, които доказват качеството на екипа. За Ферари постижението наистина е страхотно, но аз чувствам малко егоизъм в ситуацията. За мен от най-голямо значение е онова, което постигнахме откакто аз дойдох във Ферари. Изключително съм горд, че съм шеф на този исторически екип – заяви французинът.
Представянето на тима наистина бе съвсем различно от миналата година, когато надпреварата спечели Ралф Шумахер. На старта Монтоя поведе, но бързо бе изпреварен от Барикело, който с много добър старт се изстреля пред Михаел. Четвърти бе Райконен, а зад него се наредиха Ралф Шумахер, Култард, Хайдфелд, Фисикела.
В 8-ия тур двигателят на болида на Жак Вилньов се счупи. Канадецът спря на доста неудобно място и организаторите решиха да пуснат кола за сигурност, докато приберат БАР-а. Сейфти карът излезе в 13-ия тур и Монтоя моментално влезе в бокса. След дозареждането бе пети, зад съотборника си. Колата за сигурност се прибра в края на 16-ата обиколка. Междувременно Ралф и Райконен направиха страхотна борба, но при тяхна двойна грешка Монтоя се възползва и ги изпревари.
Барикело води до 26-ия тур, когато направи първия си питстоп. Михаел обаче бе със стратегия само с едно спиране, като влезе в бокса чак в 38-ата обиколка. Втория пит на Монтоя пък бе в 51-ия тур. След това колумбиецът бе втори, зад германеца. Моторът му обаче не издържа и в 56-ата обиколка се счупи.
Оттам насетне никой повече не притесняваше Михаел Шумахер. Култард се добра до второто място със стратегия само с един питстоп, а Барикело остана трети.