Начало Рали Škoda Fabia 2007 получи победителят в едномарковия шампионат Купа Škoda Fabia

Škoda Fabia 2007 получи победителят в едномарковия шампионат Купа Škoda Fabia

394
0

За втора поредна година победител в едномарковият шампионат Купа Škoda Fabia е Емил Виденов.

Шампионатът се организира от компанията Еуратек ООД – официален вносител на Шкода за България и БФАС. Еуратек ООД бе инициатор и на първият едномарков шампионат в България – Купа Škoda Octavia.
Състезанията от Купа Škoda Fabia са част от спортния календар на БФАС. Провеждат се в две поредни години – 2006 и 2007 и предизвикват голям интерес сред публиката и феновете на автомобилния спорт.
Състезателните автомобили са базирани на модела Фабия с двигател 1.4 16V / 101 к.с. и са оборудвани с предпазни ролбари, четириточкови състезателни колани, спортен волан и седалка, регулируеми по височина и твърдост спортно окачване и модифицирана предавателна кутия. Автомобилите са хомологирани по изискванията на FIA за група „N”, като са взети всички необходими мерки за безопасност.
Пилоти на състезателните автомобили са млади спортни таланти, които имат възможността за участват в истински автомобилен спортен шампионат и да демонстрират умения. По този начин преди години по време на първия едномарков шампионат Купа Škoda Octavia изгряха звезди като Крум Дончев, Вилхелм Кънчев и Дилян Попов.
През сезон 2007 стартираха 12 автомобила в 7 състезателни уикенда от календара на БФАС. Пилотите водеха оспорвана борба до последния старт на сезона. Победител в шампионата за 2007 година е пилота Емил Виденов, който спечели голямата награда новата Шкода Фабия – второто поколение на най-популярния модел на чешкия производител. На второ и трето място са съответно пилотите Николай Диков от спортен клуб „СБА – Стара Загора” и Пламен Камбуров – АСК „Автотранс Рейсинг Тиим”.