Начало Автомобили 3-милионният автомобил от завода в Айзенах е Opel ADAM

3-милионният автомобил от завода в Айзенах е Opel ADAM

77
0

Три милиона автомобила от Айзенах – това впечатляващо събитие бе отбелязано в завода на Adam Opel AG в Тюрингия. Множество важни гости, включително премиерът на Тюрингия Кристине Либеркнехт, присъстваха на събитието.

Звездата на деня бе бял Opel ADAM с покрив в цвят Arden Blue, който напусна поточната линия в 11:30 сутринта под звука на аплодисментите. Зад волана бе една жена, която със сигурност знае как се управлява ADAM, тъй като пилотира такъв в състезанията Opel Rally Cup: телевизионната водеща Лина Ван де Марс.

Първият автомобил, слязъл от поточната линия на завода на Opel в Айзенах, бе Opel Vectra, представен малко след обединението на Германия през 1990 г. От началото на производството досега общо 1,2 милиарда евро са инвестирани в съоръжението, като почти 200 милиона евро са отделени само за ADAM.

От представянето на малкия лайфстайл автомобил през миналата година в Европа вече са поръчани над 80 000 броя – важен показател за успеха за завода, тъй като заедно с Corsa ADAM гарантира висока степен на запълване на капацитета и добри перспективи. Според изпълнителния директор на Opel д-р Карл-Томас Нойман решението за производство на ADAM в завода в Айзенах е абсолютно правилно:

Много е важно производството на ADAM да бъде на изключително високо ниво по отношение на качеството. Огромните възможности за индивидуализация на този автомобил са същинско предизвикателство от гледна точка на планиране, логистика и производство. Opel е единствената автомобилна компания, която разработи и произвежда малък автомобил в Германия.

Премиерът на Тюрингия Кристине Либеркнехт подчерта важната роля, която Opel играе в региона като работодател и движеща сила за създаването на други индустриални клонове:

Opel Айзенах е неделима част от Тюрингия! Ние искаме успешната история на завода в Айзенах да продължи. Десетилетията гарантирана надеждност и качество на продуктите на Opel ги превърнаха в истински култ. ADAM също притежава всичко необходимо, за да се превърне в култов автомобил.

От самото си основаване заводът в Айзенах има силно присъствие в автомобилната история. В него е въведена производствена система, която осигурява най-високо качество с кратък цикъл на производство. Заводът установи стандарти – например с ангажираността на служителите, непрекъснатите подобрения и авангардната логистична система. През 1993 г. GM избра завода на Opel в Айзенах за център за обучение за цялата група. Над 16 500 служители от цял свят са били в Тюрингия, за да се запознаят с високотехнологичните производствени процеси. Айзенах посреща и важни гости като канцлера Хелмут Кол (през 1990 и 1992 г) и американския президент Бил Клинтън (1998 г).

Айзенах ще продължи да играе важна роля за Opel и GM. Директорът на завода Елвира Тьолкес отбелязва:

Ние ще продължим да развиваме нашето качество, ефективност и конкурентоспособност в името на успеха на завода и в бъдеще.