Начало Картинг Алекс Джулиан с двоен триумф в 5-ия кръг на София Картинг Ринг

Алекс Джулиан с двоен триумф в 5-ия кръг на София Картинг Ринг

202
0

Алекс Джулиан спечели и финал А и суперфинала в 5-ия кръг от любителския шампионат по картинг на София Картинг Ринг, който се организира за 3-а поредна година.

Надпреварата е част от Sodi World Series (SWS), като в този кръг участие взеха 43 пилоти. Така той стана едва вторият пилот след Веселин Паунов, който успява да спечели и двата големи финала от създаването на шампионата.

В квалификацията най-бърз бе Венци Василев, който постигна време от 48.148 сек, което бе средно от най-добрите му постижения в двете посоки на пистата. Втори остана Джулиан, а трети Симеон Михалев.

Следваха 4 полуфинала, след които 11 пилоти се класираха за големия финал А. Това бяха първите двама от всеки полуфинал плюс тримата трети с най-добри постижения като време на обиколка от полуфиналите.

Това сториха Венцислав Василев, Марсело Сартори, Симеон Михалев, Джулиан, Милуш Баханов, Георги Попчев, Борис Карастанев, Виктор Кирилов, Христо Куличев, Димитър Димитров и Любомир Черкезов.

Останалите сформираха малките финали. Във финал D първи стана Николай Бачваров, следван от Тони Томпсън и Владимир Докузанов.

Преди началото на полуфиналите състезателният директор Искрен Иванов обясни как правилно трябва да се изпълняват задължителните 2 спирания в бокса – картът трябва да е напълно спрял в зоната, а Николай Върбицалиев го демонстрира с една от машините. Въпреки това в този финал имаше много наказания по 10 сек за неправилно изпълнен питстоп – цели 8.

Във финал C първа финишира каращата едва за втори път Руми Петрова, но след това бе класирана 9-а заради общо 4 наказания – 2 по 10 сек за неправилно изпълнен пистоп и 2 по 3 сек удряне на шикана. Така първи стана рали пилотът Даниел Попов, следван от Виктор Пенев и Петър Русев.

Във финал В победител стана Николай Атанасов, следван от Валентин Раденков и Страхил Иванов. В големия финал А победата грабна Джулиан, който води от старта до финала и остави зад себе си Черкезов и Венци Василев.

След това се състоя и т.н. суперфинал. В този финал участваха 12-те пилоти, постигнали най-бързи обиколки в хода на финалите, но стартиращи в обратен ред – този с 12-о време първи, този с 11-о втори и т.н.

Стартът бе в стил „24-те часа на Льо Ман“ от 60-те години на миналия век, при който пилотите започват състезанието, тичайки от място към машините си. След старта стана масово сблъскване, жертва на което стана и Джулиан. така че той не успя да напредне особено от предпоследната си стартова позиция.

Затова той избра много интересна стратегия с правене на двата питстопа още в първите 2 обиколки. Това му донесе успех, защото след тях той имаше чиста писта пред себе си и след серия от бързи обиколки доближи челото. След спиранията на всички пилоти той излезе начело, като се възползва и от попадането в трафик на Венци Василев преди последния му питстоп. Така Джулиан спечели супефинала, следван от Василев и Арам Агопян.

Следващият кръг ще се проведе на 25 февруари.

 

Публикувахте от Nikolai Penev в 11 февруари 2018 г.

 

Суперфинал 2018-02-11

Публикувахте от Alexander Keremidarski в 12 февруари 2018 г.