Начало Други Ауди прекратява LMP1 програмата си в края на сезон 2016 г.

Ауди прекратява LMP1 програмата си в края на сезон 2016 г.

57
0

Ауди прекратява LMP1 програмата си в края на сезон 2016 г. и ще се съсредоточи върху работата си във Формула Е. Новината съобщи председателят на управляващия борд на компанията Рупърт Щадлер. Той посочи, че е важно брандът да се съсредоточи върху тези области, които ще запазят конкурентоспособността на Ауди в идващите години. Натрупаният в състезанията за издръжливост опит ще бъде използван в бъдеще както в новите начинания на марката на писта, така и при серийните й модели.

„Ще се включим в надпреварата за бъдеще, задвижвано от електричество”, заяви Щадлер. „Този тип задвижване става все по-масово в серийните ни модели и тази тенденция трябва да се отрази и в спортните ни коли.”

Ауди работи с тима на Абт Шефлер. През 2017 г. сътрудничеството им ще се разшири, а през 2018-ма отборът ще се стане изцяло заводски за компанията от Инголщад.

Участието в немския шампионат за туристически автомобили (DTM) остава непроменено. Ауди ще продължи да се състезава в това първенство и през 2017 г. В средата на октомври брандът спечели там титлата при конструкторите.

Не е взето окончателно решение по отношение на участието в световния раликрос шампионат (WRX). Матиас Екстрьом спечели титлата за Ауди тази година, но участието на марката е ограничено до подкрепа на частния тим EKS. В Инголщад обмислят възможно разширяване на работата в областта на раликроса.

За последните 18 години Ауди спечели 13 победи в 24 часа на Льо Ман. Марката взе първи успех в легендарната денонощна надпревара в TFSI двигател (през 2001 г.), първи с кола с TDI мотор (2006), както и първи триумф със спортен автомобил с хибридна задвижваща система (2012). В 185-те си състезания Ауди има 106 победи, 80 полпозишъна, 94 най-бързи обиколки.

„Очевидно е трудно да си тръгнем след 18 години, изпълнени с толкова изключителни моменти”, коментира шефът на Ауди Моторспорт доктор Волфганг Улрих. „Ауди Спорт Йост помогна за формирането на WEC (World Endurance Championship) толкова, колкото не го стори нито един друг отбор. Бих искал да изразя благодарността си към тима ни, към Райнхолд Йост и неговия екип, към пилотите, партньорите и спонсорите за невероятно успешното ни сътрудничество. Беше великолепно!”