Начало Дакар Ал-Атия поведе на рали Дакар

Ал-Атия поведе на рали Дакар

111
0

Насър Ал-Атия с Тойота Хайлукс поведе след първия етап при автомобилите в рали Дакар. Катарецът измина разстоянието от 84 км между Лима и Писко на територията на Перу за 1.01:41 часа и изпревари с почти 2 минути Карлос Сайнц-старши с Мини Бъги. Ал Атия, който в двукратен победител в прочутото рали, беше най-бърз и на двете междинни контроли.

Само на 1 секунда зад Сайнц 3-и остана Якуб Пригонски с Мини 4×4. Четвърти се нареди Владимир Василиев, който с частната си Тойота изпревари другите две заводски машини на японците, управлявани от Жиниел де Вилиерс (6-и) и Бернхард тен Бринке (8-и). Пети се класира Язеед Ал-Ражи с Мини 4х4, а легендата Стефан Петерхансел с Мини Бъги е 7-и.

9-кратният шампион във WRC Себастиен Льоб с Пежо 3008 DKR, който се състезава за частния тим на PH-Sport, изостана на 6 минути от лидера и се нареди 13-и в етапа. Той бе изпреварен от съотборниците си в тима Хари Хънт и Пиер Лашом.

При моторите най-бърз в етапа беше Хоан Бареда Борт с Хонда, който изпревари с минута и половина Пабло Кинтанила с Хускварна. Рики Брабек с Хонда допълни челната тройка, следван на 3 сек от Адриан ван Беверен, който се оказа най-челно класиралият се пилот на Ямаха.

Посредствен старт отбелязаха пилотите на KTM. Представители на марката побеждават в надпреварата от 2001 г. насам, но днес те заеха местата от 5-о до 7-о чрез Сам Съндърланд, Тоби Прайс и Матиас Валкнер. Осми остана Кевин Бенавидес с Хонда.

В клас ATV първи за отсечката беше аржентинецът Николас Кавилясо с Ямаха, който изпревари с близо 4 минути своя сънародник Жеремиас Гонзалес. На 8 мин остана третият Томас Кубиена.

Битката в категорията се очертава да бъде оспорвана, след като водещите пилоти до миналия сезон Игнасио Касале и Сергей Карякин преминаха в клас SxS. Те се наредиха съответно 4-и и 6-и за етапа, а най-бърз в класа бе Рейналдо Варела от Бразилия с Кан-Ам.