Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо ще кара колата, с която е спечелена първата победа на Ферари

Алонсо ще кара колата, с която е спечелена първата победа на Ферари

92
0
375 F1,Фернандо Алонсо

Фернандо Алонсо ще седне днес преди Гран при на Великобритания зад волана на автомобила, с който е спечелена първата победа на Ферари във Формула 1: 375 F1. Този първи от огромното количество успехи на Скудерията идва на 14 юли 1951 г., а колата е управлявана от Хосе Фройлан Гонзалес. Самият болид понастоящем е в частната колекция на Бърни Екълстоун и е предоставен специално за случая.

Ферари са единственият отбор във Формула 1, участвал в абсолютно всички световни шампионати от 1950 г. до днес. Спечелени са още безброй успехи и червените автомобили са сред най-обичаните в цял свят.

Фернандо имаше нужда от малко инструкции относно управлението на 375 F1 – необичайно за него, но все пак става дума за автомобил на повече от шест десетилетия. Дори шефът на Ферари Стефано Доменикали се присъедини към любопитните, докато двукратният световен шампион свикваше с колата.

Самото състезание през 1951 г. се състои от 90 обиколки. Гонзалес печели с аванс от 1:20 минути пред Хуан Мануел Фанджо и Луиджи Вилорези.

Енцо Ферари научава за триумфа доста по-късно по телефона, той е в офиса си в Италия. На следващия ден получава поздравителна телеграма от президента на Алфа Ромео, с които работи в продължение на две десетилетия – победата на Силвърстоун бележи началото на нова ера в историята на създадената от него марка.