Начало Formula E News Буеми с пета победа от 6 старта

Буеми с пета победа от 6 старта

48
0
Валтери Ботас

Себастиен Буеми с eDams Рено спечели пета победа от шест състезания в третия шампионат във Формула Е. Така той увеличи преднината си с 28 точки пред големия свой съперник Лукас ди Граси, който нямаше шанс и завърши състезанието в предпазните огради около трасето по улиците на Париж около Дома на инвалидите.

„Беше фантастичен ден: първа позиция и победа без да изпусна лидерството”, описа кратко събитията за себе си Буеми, който спечели 3 пункта за пола и 25 за победата.

Швейцарецът наистина бе безпогрешен и води от старта до финала, но състезанието бе различно за големите му съперници.

Себастиен бе преследван от старта упорито от местния любимец Жан-Ерик Верн също реално с болид на Рено, но от екипа на Течитек. Той загуби квалификацията по-рано днес само с 6 хилядни от секундата. В 39-ата обиколка от общо 49 Верн се удари в мантинелите и за него битката приключи. Така второто място спечели Хосе Мария Лопес с DS Върджин, за когото това е най-големия успех, откакто дебютира в серията в началото на сезона. Третата позиция бе за ветерана Ник Хайдфелд, изпреварил съотборника си в Махиндра Феликс Розенквист.

Големият съперник на Буеми в шампионата Ди Граси стартира 13-ти след неуспешна квалификация по обяд. В първата обиколка бразилецът загуби още 2 места и остана 15-ти, като полагаше огромни усилия да премине напред, но по тесните улици това не бе лесно. В 19-ия тур атакува за пореден път намиращия се пред него Антонио Феликс да Коща от тима на Амлин Андрети и при опита за изпреварване, го удари.

Инцидентът доведе до влизане на колоната в режим FCY – виртуална кола за сигурност – и веднага някои от пилотите спряха за смяната на болидите. Ди Граси спечели 4 места в хаотичната ситуация, но го наказаха за инцидента с минаване през бокса. Така той имаше само още един шанс да даде най-бърза обиколка, която да му донесе точка. Механиците свалиха крилата и той наистина я направи, но по-късно Сам Бърд от DS Върджин я подобри, а Ди Граси се удари на свои ред в мантинелите и така в средата на сезона, в който остават още 6 състезания (по 2 в Берлин, Ню Йорк и Монреал) Буеми е лидер със 132 точки пред Ди Граси с 89.