Начало Лайфстайл Български автомобилен клуб Ретро чества 25 години

Български автомобилен клуб Ретро чества 25 години

193
0

Вчера в Националния политехническия музей в София бе отбелязана 25-годишнината от създаването на Българския автомобилен клуб Ретро. На тържеството се събраха членове на клубове от столицата и от страната, много гости и почитатели на транспортната техника.

Председателят на БАК Ретро Ваня Гюдерова сподели, че от създаването му през 1989 г. досега в страната са изградени над 30 клуба, а всяка година в различни градове на България се правят много събития – ретро ралита, паради, честване на Спасов ден… Бе направена специална изложба от купи, награди, отличия и плакати от събития на клубовете у нас. Специално бе показан един модел на мотоциклет Вятка с кош. Други експонати можеха да се видят в залите на музея.

По случай юбилея г-жа Гюдерова връчи специални плакети и грамоти на много хора, чието хоби е да издирват и възстановяват всички ценни за историята и съхранени автомобили,  мотоциклети  и велосипеди. Неслучайно тържеството бе в Политехническия музей, който е партньор на БАК Ретро. Специална грамота бе връчена на още един партньор на клуба – Съюзът на българските автомобилисти.  

Плакети получиха много няколко души, бивши председатели на БАК Ретро, работили за създаването и укрепването на структурата на организацията. Сред тях бе първият председател на клуба и все още негов почетен шеф, инж. Борис Мареков. Той разказа на гостите как през 1989 г. е създаден клуба, а той тогава генерален директор на Мототехника е избран за шеф. Той уточни, че първото ретро рали в България е направено през 1966 г. Тогава, заедно с журналиста Любен Генов събират из страната стари коли, както тогава са наричани. Намират над 50 автомобила, сред които е имало произведени през 1909, 1915 и 1916 г. Най-много ретро коли били намерени  в района на Троян и Габрово. Освен че възстановяват колите, участниците в ралито – мъже и дами, били облечени в дрехи по модата от 20-те и 30-те години, взети от гардеробите на театрите. Събитието събира между 200 и 300 хиляди зрители покрай трасето по улиците на София.