Начало Други Българи на три фронта този уикенд, три легендарни писти

Българи на три фронта този уикенд, три легендарни писти

47
0

Тази седмица и тримата българи състезаващи се в пистови шампионати с формули имат стартове, и трите на легендарни писти – Спа, Монца и Хокенхайм.

За Коко Върбицалиев и Симеон Иванов това са последните стартове от сезоните им в съответно ADAC Формула BMW и Формула Рено Италия, докато на Владо Арабаджиев му остават още 2 кръга до края в битката му в Евросерии F3000.

От тримата пилоти представянето на Симеон Иванов бележи значителен напредък в квалификационен ритъм на Монца. Той успя да се класира на 16-та позиция от огромния списък от 38 пилоти.

Полпозишън спечели финландският състезател на Ред Бул и вече шампион в сериите Мика Маки, който изпревари само с 0,002 румънеца Михай Маринеско, борещ се за 3-то място в генералното класиране.

В състезанието за съжаление Симеон нямаше късмет и отпадна рано в 7-мата обиколка. Победи отново Маки пред Мерхи и Маринеску. Утре ще е последният 2-ри старт за уикенда и шампионата.

Николай Върбицалиев пък има не леката задача да показва способностите пред огромната публика на Хокенхайм, дошла да наблюдава решаването на скандалната вече титла в DTM. Съответно решетката в състезанието бе най-голяма за целия сезон, а Коко успя да се класира съответно 10-ти и 11-ти за двата старта.

В първата надпревара днес обаче той получи проблеми с колата още в началото, но все пак успя да финишира последен.

За последния наш боец задачата обаче бе най-трудна. Владимир Арабаджиев трябваше за първи път да покорява Спа, допълнително препятствие пред него бе и завръщането на много пилоти ветерани в сериите, включително и шампионът от миналата година Джакомо Ричи. За съжаление неговата квалификация не мина особено успешно, което е обяснимо с липсата му на опит и съотборник който да му помага за настройките и бе на 3 сек от полпозишъна на Давиде Ригон, който отново бе над всички и спечели квалификацията с 0,4 сек пред Ричи.

Времето, което Владо записа в първата си тренировка на Спа, подобри с почти 4 секунди във втората и с още 1 секунда в квалификацията, което показва, че пред него стои само една задача – да финишира и двете състезания, за да натрупа опит на Спа.