Начало Картинг Български флаг се развя покрай Босфора по време на Югоизточния Европейски шампионат...

Български флаг се развя покрай Босфора по време на Югоизточния Европейски шампионат по картинг

33
0

На картинг пистата край Истанбул се проведе последния кръг на Югоизточния Европейски шампионат по картинг. Като най-интересна се очертаваше борбата в клас ІСА. В него трима българи можеше да станат шампиони. Основни фаворити бяха водача във временното класиране Мишел Георгиев /България/ – 88 точки (2 победи) от две участия в шампионата и Николай Върбицалиев /България/ – 85 точки (1 победа) от три участия в шампионата. Теоретични шансове за победа имаха Касапис /Гърция/ – 80 точки от три участия, Минхеа /Румъния/ – 70 точки от три участия, Ксинос /Гърция/ – 65 точки от три участия и Христо Василев /България/ – 49 точки от две участия.
Гръцките състезатели не се явиха на старта, след като камиона им не успя да премине турската граница, поради не изрядни документи.
Квалификацията за място в събота се разви добре за българските състезатели. Мишел на първа позиция, Христо на втора, Николай на 4-та. В неделя драмата започна още в загряващата обиколка. Дефектна свещ извади Мишел от първия манш още преди неговия старт. Победител в първата гонка стана Христо, като Николай остана на второ място. С това Николай Върбицалиев се превърна в сериозен претендент за титлата и трябваше само да завърши в първите пет във втория манш. В него стартиралият от последна редица Мишел доказа, че през тази година е най-бързия пилот. С перфектно каране той изпревари всички и видя първи карирания флаг на финала. Но победата не му бе достатъчна, за да изпревари най-постоянния пилот, участвал във всички стартове от шампионата Николай Върбицалиев, който с прецизно и разумно каране се класира трети в манша и грабна шампионската титла. В генералното класиране Мишел Георгиев остана втори, а Христо Василев трети, и двамата с един старт по-малко.
В клас ІСС Владимир Арабаджиев остана втори, с еднакъв брой точки с първия Матей Михаеску /Рум/. Много суперлативи събра с пилотирането си и Митко Матев в клас ІСА/J, 14 годишния добричлия се класира трети. Той стартира от последната 16 позиция в състезанието, с което запази и призовото си място в шампионата.