Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Барикело печели Гран при на Китай

Барикело печели Гран при на Китай

60
0

Рубенс Барикело (Ферари) спечели днешната Гран при на Китай, оставяйки след себе си Дженсън Бътън (БАР) и Кими Райконен (Макларън). Бразилецът тръгна от полпозишън и с чудесни каране и стратегия триумфира в първата за страната надпревара от Формула 1. Успехът му осигури и второто място в класирането при пилотите за световния шампионат.
На старта Барикело удържа първата си позиция, Кими бе втори. Бътън обаче загуби две позиции – изпревариха го Фернандо Алонсо и Фелипе Маса. Англичанинът си върна третото място малко по-късно. Той разчиташе на стратегия с две спирания в бокса по време на надпреварата, докато съперниците му направиха по три. Тактиката го изведе пред Райконен, но не сработи за Барикело. Впоследствие пилотът на Макларън заяви, че той и тимът му искат да печелят състезания, а не да завършват втори, така че не е твърде разочарован от загубата на тази позиция.
Алонсо стана четвърти, докато Жак Вилньов финишира 11-ти. Канадецът призна след състезанието, че му е отнело твърде много време да влезе в ритъм. Като цяло тимът на Рено бе разочарован, тъй като липсата на достатъчно скорост попречи и на двамата пилоти да се борят за по-добро класиране.
Пети стана Хуан Пабло Монтоя, докато Ралф Шумахер не завърши. Завърналият се след тримесечно възстановяване германец се удари с Култард при опит на шотландеца да го изпревари и спука гума. Инцидентът се разследва от стюардите. Ралф се прибра в бокса, където обаче чакаха Монтоя за втория му пит. Мислейки, че автомобилът е повреден, Шумахер-младши излезе, а когато стана ясно, че може да продължи, вече бе изостанал с две обиколки и реши, че няма смисъл да излиза.
Междувременно световният шампион Михаел Шумахер изкара наистина трудно състезание. Тъй като трябваше да тръгне от много задна позиция, екипът му реши да смени двигателя и да го пусне от питлейна с пълен резервоар. Затова и в първите обиколки германецът се движеше по-бавно. Състезанието едва не приключи за него след удар с Клийн при опит на Михаел да го изпревари в 11-ия тур. После Шумахер се завъртя в 15-ата обиколка, но успя да върне колата на пистата. Накрая се спука задната лява гума на Ферари-то му, което го принуди да прави непланирано спиране в бокса. В крайна сметка той завърши 12-ти, на обиколка за съотборника си Барикело.