Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Барикело пръв в квалификацията

Барикело пръв в квалификацията

48
0

Рубенс Барикело ще стартира от полпозишън в утрешната Гран при на Китай. Зад пилота на Ферари се наредиха Кими Райконен (Макларън) и Дженсън Бътън (БАР). По-голямата новина от днешната квалификация обаче е завъртането на Михаел Шумахер в решаващия бърз тур, което го изпрати в дъното на таблицата.
Сутрешните свободни сесии минаха сравнително спокойно. В първата от тях най-добро време постигна Ралф Шумахер, докато във втората Ферари демонстрираха, че очевидно са преодолели вчерашните си проблеми с баланса на автомобилите.
В първата част на квалификацията Михаел без проблеми оглави класирането. В решителната си бърза обиколка обаче той изпусна контрола над задната част на автомобила в първия завой и се завъртя. Ферари-то му изхвърча, световният шампион успя да го върне на пистата, но се прибра направо в бокса.
Мислех, че ми е напълно достатъчно случилото се на Монца. Е, пак се случва. Но ако ме познавате добре, знаете, че никога не се отказвам. Аз съм Михаел Шумахер. Не е необходимо да тествам способността си да карам, но определено ще е интересно когато направя, това което трябва от моментната ми позиция – заяви германецът впоследствие.
Той допълни, че трябва внимателно да се изследват данните от болида му, тъй като ще е изненадан, ако се окаже, че завъртането се дължи изцяло на негова грешка.
Рубенс от своя страна бе четвърти след първата част на квалификацията, но след това направи чудесна обиколка с перфектно каране в средния сектор. В последната част обаче бразилецът не бе толкова добър и очевидно очакваше именно там съотборникът му да го победи. Затова и призна, че завъртането на Шумахер е било шок за него.
Характеристиките на пистата са такива, че вероятно ще има доста изпреварвания. Дали Михаел може да спечели състезанието е по-трудно за предвиждане, но аз не бих го изхвърлил от прогнозите – каза Барикело.
Кими Райконен от своя страна измъкна максимума от своя МР4-19В. Бътън пък се справи с нестабилност на предницата от свободните тренировки и първата част на квалификацията и се нареди на втора редица. Съотборникът му Такума Сато даде 9-то време, но ще бъде преместен 10 места назад заради вчерашната смяна на двигател.
Заубер постигнаха най-доброто си класиране на стартовата решетка за сезона, като Маса е 4-ти, а Фисикела – 7-ми. Не толкова добре се справиха в Уилямс. Ралф Шумахер се класира пети, Монтоя – чак 11-ти. И двамата заявиха, че имат проблеми с настройването на колите си на китайското трасе. Сутринта Хуан Пабло дори се съмняваше дали няма повреда, тъй като едва удържаше болида си на пистата.