Начало Лайфстайл Бътън открива Истанбул

Бътън открива Истанбул

43
0

Снимки: LAT BAR

Поредна нова Гран при посреща Формула 1 през този месец.

Събитието е особено важно за нас, защото за първи път в цялата история на спорта ще има състезание толкова близо до нашата страна и хиляди наши сънародници вече имат резервации и билети за надпреварата.

Истанбул безспорно ще добави специфична екзотичност в живота на Формула 1, в усещането за спорта. За важността на включването му в програмата свидетелства простичкият факт, че лично Бърни Еклестън направи цели пет посещения на строежа на трасето за година и половина, а министър председателят на страната бе гарант на проекта. Дженсън Бътън бе един от първите пилоти, които разгледаха Истанбул Отодром. Пилотът на БАР се запозна и с пистата, и с Истанбул и ще е един от малкото неизненадани от обкръжаващата Формула 1 среда в новото състезание в календара.

Англичанинът оцени високо проекта, дело отново на немския архитект Херман Тилке и компанията му, които са проектирали трасето.

Идеята за Гран при на Турция съществува няколко години отпреди започването на строежа. Церемонията за “първата копка” е извършена на 23 септември 2003 г. През август миналата година пък бе започнато полагането на асфалта, а понастоящем с пълна пара вървят вече довършителните работи.

Истанбул Отодром се намира в азиатската част на града, на 6 км от Кюрткой и от северната страна на магистралата ТЕМ, свързваща Истанбул с Анкара.

Наблизо е новопостроеното летище Сабиха Гьокчен.

От България обаче със самолет може да се стигне само с турските авиолинии до летище Ататюрк, а и едва ли е нужно, като пътят до Капинан Андреево не е лош, а на там е магистрала.

Придвижването с автомобил е доста по-евтино, а и разстоянието не е чак толкова голямо, от София до пистата са само около 600 км, до Будапеща са 900 до Имола почти 1400.

Дженсън се разходи в Истанбул по същите улици, по които някога са вървели кръстоносци и султани. В програмата му бяха включени някои от задължителните забележителностите, непропускани от който и да е уважаващ себе си турист. Наричат Истанбул “кръстоска между Барселона и Ню Делхи” – едно от най-точните определения за града и даващо ясна идея, че там човек спокойно може да живее и в 21-ви, и в 18-ти век според предпочитанията си.

Специално туристическите дестинации са неизброими. И все пак има няколко задължителни. За един свободен ден при добра организация могат да се видят някои от тях.

Топкапъ сарай например е дворецът, обитаван почти три века от султаните на империята и семействата им. Не е известно кога е започнал строежът му, разширяван е неколкократно, а през 19-ти век е изоставен. Наблизо е “Света София”. В продължение на 916 години е християнска църква. Три дни след влизането си в Истанбул доста по-късно султан Мехмед II я превръща в джамия, каквато остава за 481 години. Създателят на съвременната турска държава Кемал Ататюрк на свой ред я променя – прави я музей през …