Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Без право на грешка

Без право на грешка

43
0

От Светлана Симеонова,

Снимки: Sauber Petronas

Джанкарло Фисикела приключи деветия си сезон във Формула 1 и е все така голямата надежда, невероятният талант на бъдещето. За 31 години обаче животът му вече е различен. До тук спечели една-единствена победа в хаоса на бразилската Гран при миналия сезон и ако и догодина с Рено не постигне повече, “ще си отиде и ще го забравят”, както казва новият му – стар работодател – Флавио Бриаторе.

Точно Бриаторе го освободи през 2001 г., въпреки че бе по-бърз от съотборника си Дженсън Бътън. Босът просто беше бесен, че не вижда нужното желание у Фисико да се бори и успява. Пилотът предпочиташе да остане на Хаваите вместо да разучава настилката на Идианаполис, да се забавлява със семейството си вместо да е с инженерите.

Изминаха три години на митарства в Джордан и Заубер и сега Джанкарло се завръща по-зрял, с увеличено на брой на семейство и все така обичащ да се забавлява, но напълно наясно, че следващият шампионат с Рено ще е решаващ за кариерата му.

В дните около тазгодишната награда на Бразилия, заобиколен отново около басейните от дългогодишната си спътница Луна и децата Карлота и Кристофър, Фисико бе откровен за кариерата и пътя си.

Но първо за Рено и Бриаторе. За мнозина все още е малко странно, че той се връща при стария си шеф, но Фисикела има своето обяснение:

Изборът ми (между два отбора) бе преди всичко на базата на техниката, но и направен от сърце. Предпочетох екипа, който може да даде автомобил, да спечеля световния шампионат, но който и познавам. Нещо като “завръщане в бъдещето”. Връщам се при хора, които напуснах преди три години. Те са израснали наистина много. Намирам ги по-мотивирани, и вече имат болид, с който се печели. Аз също съм се променил. Днес се чувствам достатъчно зрял за този голям, “качествен” скок. Искам да благодаря на Петер Заубер. Без неговата помощ нямаше да имам възможността да изпълня мечтата си – да карам в топ екип.

Искам да благодаря и на Бриаторе. Той бе човекът, който ме въведе в света на Формула 1 и пак той ме взима в най-важния за Рено сезон. Няма да го разочаровам.

Този последен абзац от думите му наистина е много смело изказване, като се има предвид, че Флавио наистина доста често се изказва не толкова ласкателно за пилота, въпреки че отново го прие. В едно от последните си интервюта той дори го нарече “мързелив”. Е, “мързеливият” Фисикела направи серия впечатляващи представяния тази година със Заубер.

Бе толкова постоянен в карането си, че това лято първоначално би могъл да бъде и пилот в Уилямс. Това бе втората му опция, но той реши да отиде в Рено. За първи път имаше възможност да избира между два топ тима, но догодина няма да има право на грешка и той го знае.

Затова сякаш за последно Фисико се наслаждава на живота си в момента.
В него почти нещо не се е променило през всичките сезони досега. Живее с Луна, все така без брак, но вече в къщата им в Рим и се радват на децата си. Първо се появи Карлота през 1999 г., а след това и Кристофър (2003 г.).

Фисикела вижда за първи път приятелката си (която от години във всевъзможни негови профили е определяна като “годеница”) по телевизията… Луна танцува в един от безбройните балети, участващи в шоу програми на италианските канали. Точно тогава за пилота тя е просто момиче, направило му по-силно впечатление от останалите красавици в редицата. До момента, в който не я среща на живо по време на почивка с приятели. Резултатът от запознанството в дискотека е меко казано бърз – двамата започват да се срещат още през следващите дни на ваканциите си, а с връщането си в Рим заживяват заедно. Всичко това се случва през 1993 г. и до днес са заедно, може би дори по-щастливи от всякога.

Любов от пръв поглед – чувство, което и сега им дава спокойствие, защото според собствените си думи с прекрачването на прага на дома си Фисикела се превръща в баща. Автомобилният състезател е навън.

Доскоро Джанкарло и Луна живееха и в Монако, но решиха отново да се установят само във Вечния град. За Фисико това е най-красивото място в целия свят, а и може отново да следи отблизо играта на любимия си тим на Рома.

Пилотът е невероятен футболен фен и самият игра добре в благотворителните мачове заедно с Михаел Шумахер – седемкратният световен шампион признава открито таланта му и го предпочита за партньор в нападение.

Още като съвсем млад състезател във Формула 1 Фисико дори направи …