Начало BG спорт БФАС остана без лиценз пред ФИА

БФАС остана без лиценз пред ФИА

467
0
БФАС

Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) остана без лиценз пред ФИА сред решение на Съюзът на българските автомобилисти (СБА). Съответно тя би трябвало да загуби възможността да упражнява спортната власт, да извършва планиране, организиране и провеждане на състезанията на територията на България.

С писмо и в личен разговор с министър Красен Кралев, Министерството на младежта и спорта е било уведомено на 17 януари за решението на УС на СБА, като носител на правата от ФИА (АNS) за спортната дейност на територията на България, да прекрати правата на БФАС.

Според нормите в действащия спортен закон, федерация, която не притежава международното признание и права за организиране на спортната дейност, не би трябвало да има и правата да върши същото и на национално равнище.

Двамата председатели на БФАС – бившият Владимир Илиев и избраният законно през април 2018 г. Калоян Станчев, са уведомени със специално писмо от 18 януари 2019 г.

„Решението логично и беше взето единодушно от управителния съвет на Съюза. По време на сесията на ФИА в Санкт Петербург в началото на декември, имах лична среща с президента Жан Тод, когото информирах за ситуацията в БФАС. За несигурността и двувластието, заяви пред RallyXpress председателят на СБА Емил Панчев.

– Както и, че ако не се стигне до обединение, може да се стигне до евентуалното решение за отнемането на лиценза, което и беше гласувано от УС миналата сряда. Имаме нелегитимен управителен съвет, който обаче работи и управлява спорта. За всичко това има вече изпратени до ФИА две писма.“

Според Панчев, от началото на годината той лично на 2 пъти се е опитал да събере представители на двете страни, правейки повече опит най-вече да бъде спасено реномето на спорта и рали България, което според председателят на СБА миналата година е било бламирано и е стигнало най-ниската точка в своята история.

Панчев подчертава крайната непримиримост на двата лагера, които са категорични, че каквото и да е решението на съда на 29 януари, когато ще се гледат жалбите, това решение ще бъде обжалвано.

„Това означава, че тази година управляващият в момента УС не могат да приемат календар, не могат да приемат финансов план, не могат да приемат бюджет, казва още Панчев. – Те просто не могат да бъдат федерация…“

СБА БФАС