Начало Рали БФАС разпореди рали Сливен да се проведе на първоначалните дати през септември

БФАС разпореди рали Сливен да се проведе на първоначалните дати през септември

104
0

На последното си заседание от 16 февруари Управителния съвет на БФАС взе решение, че няма да има промяна в предварително обявените дати за провеждане на Сливен Рали – 7-9 септември 2018 г.

Организаторите на състезанието от АСК Скорпион поискаха промяната, за да запазят възможностите на Сливен да има участие на румънски и на турски и екипажи, които гонят класиране за Балканската зона на рали трофея на ФИА.

Рали Турция от световния шампионат (WRC) ще се проведе на 13-16 септември, което е само седмица след първоначално обявените дати за сливенското рали. И ако те се запазя, то доста по-малко екипажи от южната ни съседка ще присъстват в Сливен.

Преди да поискат от ФИА промяната на датите – от втория уикенд на септември за последната седмица на юли, организаторите са пискали мнението на Комисия рали към БФАС, откъдето нямат възражения. Това е потвърдено повторно от председателя на комисията Пламен Иванов по време на заседанието на УС, който повторно заявява, че няма нормативни пречки за промяната на датите.

Затова на 2 февруари в социалните мрежи бе публикувана следната информация от организаторите, уведомяваща всички за промяната: „Във връзка с наше писмо до БФАС и ФИА за промяна на датите на състезанието от 7-9 септември на 27-29 юли 2018 г., получихме уверение, че новите дати не пораждат конфликт с други прояви, и ФИА е съгласна с тях!.“

На последното заседание обаче решено, че първоначалните дати трябва да бъдат запазени

Сред мотивите са предварително подписаните договори на едномарковия шампионат Хюндай Рейсинг Трофи с чуждестранни пилоти, които ще участват в състезания с дати, които за Сливен Рали са различни от предварително обявените им кръгове, както и водените разговори с кубове от страната, според които преместването на датите би натоварило тимовете в подготовката им за участие в шампионата, който по този начин ще бъде проведен в по-кратък период от време.

УС на БФАС е предложил алтернативна на исканата от домакините на Сливен дата: 1-3 септември, която не е била приета.

В резултат на промяната, от организационния комитет на рали Сливен публикуваха своята позиция по случая в открито писмо до медиите, което публикуваме долу:

Уважаеми приятели на рали „Сливен“ и на автомобилните спортове в България,

От името на организационния комитет на рали „Сливен“, бихме желали да Ви запознаем с излишно създаденият от няколко лица от Управителния съвет на Българската федерация по автомобилен спорт казус с датите на предстоящото му 38-мо издание.

През последните две години рали „Сливен“ се утвърди като най-доброто българско рали – по мнение на състезатели, публика и по оценките идващи от наблюдателите на ФИА.

Още в края на миналата година, с входирано писмо на 11 ноември до УС на БФАС, настояваме рали „Сливен“ да смени своите дати с такива, които ще му позволят да се развива, привличайки още по-голям брой чужди състезатели – засилвайки конкуренцията за родните екипажи и провокирайки интересът на публиката – основата на това да привличаме повече и по-силни спонсори за българския рали спорт.

Необходимостта от смяна на датата е повече от наложителна. Това е така, защото на същите дати е плануван кръг от Румънския рали шампионат, а седмица по-късно е и Мармарис Рали Турция, което ще е кръг от Световния рали шампионат. Това обрича рали „Сливен“ на това да бъде кръг от Регионалния рали трофей на ФИА без нито един чужд екипаж от страните, които по традиция проявяват най-голям интерес за  участие в състезанието.

Ние сме озадачени от мотивите и решението на Управителния съвет на Българската федерация по автомобилен спорт, взето от  Христо Стоилов, Стефан Драганов и  Калоян Станчев и като пълномощник на Антон Антонов и откровените лъжи, които са използвани за оправдаване на това решение.

Първо, нито един от водещите клубове не е бил питан дали има проблем с променените дати на състезанието. Това категорично бе доказано след разговори с водещите състезатели взели участие през миналата година и които смятат да вземат участие и през тази. Въпросната промяна пречи единствено на един конкретен отбор – Хюндай Рейсинг Трофи.

Организационния комитет на рали „Сливен“ не е съгласен да се обрича на провал най-доброто българско състезание заради личните амбиции и проблеми на въпросния отбор, който продължава да се опитва да наглася събитията в Българския рали шампионат по своите нужди и желания. Нито един от останалите български отбори, а най-малко феновете, трябва да се съобразяват с договорните отношения на въпросния клуб, с който и да е състезател от чужбина, лишавайки рали „Сливен“ от истински силното международно участие на екипажи и атрактивни автомобили от Румъния, Турция, Гърция и други.

Организационния комитет на рали „Сливен“ призовава Българската федерация по автомобилен спорт незабавно да преразгледа решението си и да спре с обслужването на интересните на Хюндай Рейсинг Трофи за сметка на останалите отбори, състезания и фенове.

Ако бъдещото на рали „Сливен“, събитие от огромно значение за престижа на българския рали спорт, зависи от желанията на въпросния отбор, и не бъде взето така належащото решение за промяна да датата с тази, която сме поискали на следващото събрание на УС,  ние сме готови да откажем провеждането му. Последствията от съсипването на най-успешното българско рали в последните сезони ще лежи на съвестта на въпросните господа от УС на Българската федерация по автомобилен спорт и въпросния клуб.

Повече информация за казусът с датите на предстоящото 38-мо издание на рали „Сливен“ ще бъде предоставена на специална пресконференция на организаторите на състезанието, като часът и мястото ще бъдат съобщени допълнително.

С уважение,

Организационния комитет на рали „Сливен“