Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бяхме изключително бавни на правите, смята Верстапен

Бяхме изключително бавни на правите, смята Верстапен

38
0
Макс Верстапен,Ред Бул

Макс Верстапен смята, че болидът му Ред Бул е бил изключително бавен на правите, което не му е дало шанс да се защитава от атаките на Кими Райконен в края на състезанието.

Холандецът се бореше с пилота на Ферари за 4-ата позиция, но загуби битката, а след това получи повреда в спирачките и отпадна 6 тура преди финала на надпреварата.

„Трябваше да пазя гумите през цялото време, но бяхме изключително бавни на правите, което беше голяма драма, обясни Макс. – Опитах се да изкарам състезанието с един стоп за смяна на гуми. И имах късмет, че излезе кола за сигурност, защото тази тактика нямаше да проработи.

След първия сейфтикар направих маневрата срещу Кими, но беше невероятно разочароващо колко много изоставахме на правите. Подаването на енергия също спираше по-рано. Все едно карахме в друга серия.”

Относно проблема със спирачките в края, Макс обясни: „Опитах се да спра за 16-и завой и педала на спирачката не работеше. Задните колела блокираха и излетях от пистата. Опитах се да се движа отново, но бях блокирал на първа предавка.”

След финала спортният директор на „биковете” Кристиан Хорнер обясни, че става въпрос за проблем в системата brake-by-wire, който е довел до повреда на съединителя и блокиране на една предавка.

„Беше тежък ден за нас, каза Хорнер. – Макс излезе на 3-о място в началото, а Даниел се придвижи до 5-а позиция. След колата за сигурност усещахме, че сме взели правилното решение да сложим и на двамата ни пилоти гуми софт, с които да карат до финала. Но и на двамата не достигаше мощност да атакуват или да се защитават. Бяхме много уязвими на правите.”