Начало Formula E News BMW представи болида си за Формула Е

BMW представи болида си за Формула Е

528
0

Тържествено в централата си в Мюнхен, BMW представи новия си състезателен автомобил за Формула Е – iFE.18. Това е първият болид, по който компанията работи, след като напусна Формула 1 и дебютът му на първи декември в петия сезон от серията се очаква с огромен интерес.

За ангажираността на BMW свидетелства както самото събитие пред над 100 представители на медиите от целия свят, така и присъствието на членове на борда на директорите на концерна като Клаус Фрьолш. Той лично откри събитието и подчерта ангажираността на концерна.

Колите в петия сезон няма да се сменят и ефективността в работата им ще бъде от ключово значение. Именно поради тази причина BMW ще дебютира именно в петия сезон на серията, в която на практика участва от самото й създаване с предоставяне на сейфти кар – i8, медицински и организационни автомобили i3, и всевъзможна друга подкрепа.

BMW работи от две години с тима на Андрети в тези ставащи все по-популярни състезанията с напълно електрически автомобили и американците ще продължат да ръководят оперативно работата на пистата, но самото развитие и инвестиции ще идват предимно от Германия.

Колите ще са в цветовете на емблемата на BMW с пряка връзка с използването на електрическа енергия, а изключително интересно е, че системите за задвижване ще се правят от същия отдел и хора, които на практика работят по електрическите модели на концерна като i3.

Шаситата и аеродинамичните пакети на колите от Формула Е ще остават все така стандартни, но двигателите, трансмисиите, връзките, управлението на процесите ще са дело на всеки тим и точно в тях мюнхенци ще търсят да демонстрират своето познание. Пряко ще използват опита си от серийните автомобили и ще ползват обратно данните от състезанията за развитие на технологиите.

Пилоти на тима през новия сезон ще бъдат познатият ни Антонио Феликс да Коща и английският му колега с опит в състезанията с туристически автомобили Александър Симс.

Конкуренцията в първенството, което ще започна по улиците на Риад се очертава изключително силна с присъствието на екипи на компании като Нисан, Ауди, Пежо-Ситроен, Ягуар, Махиндра, Мерцедес и млади китайски компании.