Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас пред Хамилтън в първата тренировка в Испания

Ботас пред Хамилтън в първата тренировка в Испания

52
0

Валтери Ботас беше най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Испания на пистата Каталуня, 5-и кръг от шампионата. Финландецът доминираше през цялата сесия и остави на 0.849 сек зад себе си Люис Хамилтън с другия болид на Мерцедес.

В същото време пилотите на Ферари Себастиан Фетел и Кими Райконен останаха 3-и и 5-и, като изоставането им беше около 1 секунда при това с използването на по-меките гуми суперсофт гуми срещу софт за пилотите Мерцедес. Изглежда обаче в Скудерията не гонеха темпо в една обиколка, а следяха износването на гумите в дълга серия.

В тренировката за Уилямс караше резервният пилот на тима Роберт Кубица вместо титуляра Сергей Сироткин. За поляка това бе първо участие в официална сесия от 2010 г. насам. Той имаше за задача да анализира поведението на колата и със своя опит да помогне за разрешаване на проблемите.

 

 

В началото пилотите излязоха за по една опознавателна обиколка, като температурата на въздуха беше 19 градуса, а на трасето 31. Някои от пилотите използваха и тръби на Пито за изследване на новите си компоненти по колите. Сред тях бяха новият нос на Макларън и нови обърнати елементи под предното окачване, както и нови дефлектори при Ред Бул.

Естебан Окон бе първият пилот, който записа бърза обиколка. С гумите медиум той записа 1:22.592 мин. То веднага бе подобрено от Алонсо и Вандоорн, а след това Райконен със софт свали до 1:20.336 мин. След това Кими свали още малко от това време, а Алонсо и Вандоорн го доближиха на 0.3 и 0.5 сек. Ботас и Фетел допуснаха грешки при първите си бързи обиколки. Същото стори и Ериксон.

В първия си бърз тур Хамилтън постигна 1:18.997 мин с гумите софт. Това време бе подобрено веднага с 2 десети от Ботас, а Брендън Хартли излетя на завой 4 и едва не се удари в стената. Грожан също излезе от трасето, а Фетел постигна 3-о постижение, но на повече от 1.2 сек от Ботас. Себастиан бе изместен от тази позиция от Рикиардо.

 

Пилотът на Ред Бул малко след това обаче излетя на завой 4 и се удари в предпазните огради. На трасето бе назначен режим на виртуална кола за сигурност и повече от 10 минути никой не правеше обиколки на трасето. След подновяване на излизанията Ботас подобри още времето си и постигна 1:18.441 мин, оставяйки съотборника си на половин секунда.

Кубица се завъртя при излизането от завоя преди последния шикан. Секунди след това Строл с другия болид на Уилямс спря в чакъла в зоната за сигурност на завой 5. Той успя да се предпази от удар в стената, а на трасето отново имаше режим на виртуален сейфтикар. Ботас с гумите софт продължи да подобрява най-добрия си резултат – 1:18.148 мин. 20 минути преди края на сесията Фетел сложи суперсофт гуми, но отново бе далеч от Ботас – 0.9 сек.

До края на сесията сериозни промени в челото не настъпиха и пилотите на Мерцедес останаха на първите 2 места. Верстапен успя да се нареди на 3-о място с добър тур със софт, а Алонсо постигна 6-о време и показа, че новите елементи по болида на Макларън изглежда работят добре.