Начало Рали Честит рожден ден на Илия Чубриков!

Честит рожден ден на Илия Чубриков!

593
0

Днес, 8 януари легендарният български мотоциклетен и автомобилен пилот Илия Чубриков навършва 84 години. Той е роден в Габрово през 1935 г. и от там тръгва неговата спортна кариера като мотоциклетист и автомобилист. Чубриков е най-титулуваният наш автомобилен пилот.

Сред феновете и колегите си в моторните спортове Илия Чубриков и е познат с три прякора –  Майстора, Бачо Илия или Бачето. С мотоциклетите се „залюбва“ от времето, когато баща му Димитър купува мотоциклет DKW. С тази машина кръвта на Илия Чубриков се „заразява“ с бензин, та и до ден днешен. Така започва с мотокроса и другите моторни дисциплини. Най-грандиозната си победа на две колела печели на шестдневните състезания Гармиш Партенкирхен, които се смятат за неофициално световно първенство. Бачо Илия обаче с умиление си спомня за онези невероятни състезания по мотокрос на връх Шипка. За едно от тях той разказва: „Пуснахме 100 000 билетчета от по 10 стотинки. Продадоха ги всичките, а хората не спираха да идват. Тогава ги пуснаха без пари. Когато спечелих състезанието, зрителите ме вдигнаха на ръце, заедно с мотоциклета, въпреки че беше с горещ двигател и ауспух. Беше невероятно.“

При това Чубриков се състезава с български мотоциклет, с Балкан. Той е един от създателите и изпитателите на тази машина. По стечение на обстоятелствата, след като преминава в автомобилния спорт, той печели първата си победа в първото си рали с български автомобил. Заедно с брат си Кольо, побеждават в първото рали Трансбалкания с автомобил Булгар Рено 8. Това е първият успех на френската марка на Балканите. От тогава Илия е неразривно свързан с Renault. В автомобилния спорт Илия е многократен шампион на България и на Балканите – 6 пъти, два пъти печели Балканската купа по рали и е носител на купата „Мир и Дружба“, печелил е много международни ралита. Той е първият българин, стартирал в рали Монте Карло през 1969 г.

Илия Чубриков и европейски шампион в планинските изкачвания в група В през 1990 г.  Той е първият български пилот и единствен до 2011 г., който е получил официалния приоритет А на ФИА. Друг невероятен успех Бачо Илия постига през 1978 г., заедно с Калчо Хинов със серийна 1300-кубикова Лада 2101 побеждава в първото рали Обиколката на Средиземно море с дължина 13 500 км. На следващата година пак с Хинов и със същата Лада е втори.

Чести рожден ден, Бачо! Да си здрав и все така жизнен и всеотдаен към спорта!