Начало Рали Четвърта поредна победа за Льоб в Испания

Четвърта поредна победа за Льоб в Испания

35
0

Себастиен Льоб се доближи все повече до титлата в Световния рали шампионат, като си спечели победата в Рали Каталуня.

Това е четвърта поредна победа за пилота на Ситроен в Испания, с което той излиза на 12 точки пред основния си конкурент – завършилия трети, Мико Хирвонен. Остават само три състезания, като това включва и домашната надпревара на Льоб.

Вторият пилот на Ситроен, Дани Сордо, идеално подкрепи своя съотборник, като завърши на второ място. Двамата се движеха в този ред още от самото начало на състезателния уикенд.

Хирвонен излезе трети чак в неделя следобед, след като Франсоа Дювал получи инструкции от отбора си да забави темпото и да пусне пред себе си преследващия титлата финландец. Дювал междувременно не се е оплаквал от това, че е трябвало да остави позицията си и вярва, че следващия път ще има по-добри шансове за победа.

Форд малко се доближиха до Ситроен в събота и неделя, като това до известна степен се дължеше на факта, че постепенно започнаха да откриват правилните настройки. Но освен това Льоб и Сордо малко намалиха темпото и започнаха да тестват настройки за надпреварата в Корсика следващия уикенд. Льоб е основният фаворит и за надпреварата там, с което шансовете на Форд все повече намаляват.

Урмо Аава бе на път да спечели петата позиция със своя Ситроен. През целия уикенд естонецът се бореше с Петер Солберг със Субару, като накрая го пребори. Един етап по-късно обаче му се счупи окачването, с което нещата за него приключиха. Това позволи на Солберг да завърши пети, а на съотборника му – Крис Аткинсън – седми. Яри-Мати Латвала от тима на Стобарт Форд остана шести.

Благодарение на отпадането на Аава впечатляващият новежец, Андреас Микелсен, влезе в зоната на точките. Младият частен пилот се движеше в един момент на пета позиция в петък, преди постепенно да загуби позиции.

Класиране в Рали Каталуня:
1. Льоб (Ситроен) 3.21:17.4 ч.
2. Сордо (Ситроен) + 24.9 сек.
3. Хирвонен (Форд) + 1:02.5 мин.
4. Дювал (Форд) + 1:10.8 мин.
5. Солберг (Субару) + 3:27.4 мин.
6. Латвала (Форд) + 4:03.8 мин.
7. Аткинсън (Субару) + 4:04.9 мин.
8. Микелсен (Форд) + 5:19.6 мин.
9. Уилсън (Форд) + 7:43.2 мин.
10. Тирабаси (Субару) + 9:05.0 мин.