Начало Рали Citroën – Световен шампион при конструкторите 2008

Citroën – Световен шампион при конструкторите 2008

32
0

След финала на последното изпитание в Световния рали шампионат, което се проведе в Страната на Галите, Citroën стана Световен шампион при конструкторите за 2008. След успехите през 2003, 2004 и 2005, Двойният шеврон записа нов ред в богатия си списък от награди. Тази корона идва след титлата на Световния шампион при пилотите, завоювана вече от Себастиан Льоб и Даниел Елена. След като се наредиха на 1-во и 3-то място след финала на трудното Рали Уелс, Великобритания, Себастиан и Даниел, Дани Сордо и Марк Марти осигуриха на Червените желания дубъл.

Макадановите пътища, минаващи през горите на Маргам и пресичащи едноименния парк, бяха напълно заледени след отрицателните температури, паднали през миналата нощ над района Суанси. Двата етапа от неделния ден включваха специални отсечки с дължина 96,10 км… достатъчно, за да се състои една сериозна битка преди победата и титлата !

Само на 7,3 сек след лидера, Себастиан Льоб и Даниел Елена за миг не се поколебаха да преследват победата в Страната на Галите. Със Citroën C4 WRC на Дани Сордо и Марк Марти на трето място в ”гонитбата” за точки в класирането “Конструктори”, петкратните световни шампиони се впуснаха безрезервно в надпреварата. Още на първия специален етап те съкратиха преднината на 2,2 сек. На втората отсечка вече спечелиха още 8 десети от секундата, а при влизането им в техническия парк разликата оставаше 1,4. Автомобилът C4 WRC N°1 се подчини изцяло на управлението през последния етап на годината ! Себастиан е първият французин, спечелил в Англия. С 11 победи той и Даниел постигнаха и нов рекорд по брой победи в един сезон.

След като спечелихме двете световни титли, заяви Жил Мишел, Генерален директор на Citroën, ”постигнахме целите си, които си бяхме поставили в началото на сезона. Citroën показа широките си възможности. Благодаря на нашите екипажи за сериозната и успешната им работа. Похвални думи отправям и към екипа Citroën Sport, който за пореден път демонстрира впечатляваща мотивация и професионализъм. По време на всяко състезание от Световния рали шампионат, нашите автомобили C4 WRC показаха сила и ефективност, като потвърдиха високото технологично ниво и креативността на Марката Citroën.

На подиума в Кардиф, Оливие Кеснел не криеше радостта си. ”След изживяното щастие с титлата на Себастиан и Даниел в Япония, това е изключително приятно преживяването на емоциите с короната за Citroën, сподели развълнуваният шеф на Citroën Sport.”Завоюването на нова титла при толкова трудни условия има особен привкус. Това рали е олицетворение на сезона, който приключи : труден, оспорван. Нашите екипажи успяха да покажат както бързина, така и надеждност. С този двоен подиум, те отново направиха, така че цветовете на Марката да блеснат. В началото на сезона имахме за цел да направим дубъл. Удържахме на думата си, удовлетворението е огромно. Но ние няма да спрем до тук.
Сезон 2009 идва много бързо. След като изпитахме задоволството от 2008, целият екип на Citroën Sport отново ще се захване на работа, за да запази двете титли.

След 5-ата титла, завоювана с Даниел, изпитвам особено задоволство от това, че Citroën пак стана Световен шампион”, възкликна усмихнатият Себастиан Льоб. ”Това е много добро възнаграждение за целия екип, който направи превъзходен сезон. Постигнатият резултат от тази ключова победа в едно много трудно рали е още по-ценен. Правилата, които налагат забрани за първия стартиращ и единствените гуми, които имахме на разположение, превърнаха надпреварата в рисково изпитание. За да успеем да избягаме от капаните и да изпреварим противника, е огромно удовлетворение.
„При последния манш”, разказва усмихнатият Дани Сордо с характерния си акцент, ”изпълнихме точно мисията си. Доволен съм по начина, по който я изпълнихме.
През цели сезон се опитвахме постоянно да печелим точки за Citroën. За да бъде днес екипът Световен шампион, това е голяма награда. Доволен съм, че това е отплата за всички, които направиха това да се случи.”