Начало Картинг Досев, Гърков и Серафимов шампиони, нито един пилот не участва в Ротакс...

Досев, Гърков и Серафимов шампиони, нито един пилот не участва в Ротакс Макс и KZ

120
0

Никола Досев, Любомир Гърков и Юлиан Серафимов са шампионите на България по картинг в класовете съответно Мини Бг, Ротакс Макс и KZ. Това стана ясно след провеждане на 6-ия кръг от шампионата в Кюстендил. В него състезания имаше само в класовете Мини БГ и Мини, а такива в Ротакс Макс и KZ изобщо нямаше поради тоталната липса на пилоти в тези категории!

Единствено Никола Досев стана шампион Мини БГ по нормален начин. На пистата Пауталия той завърши 2-и, 3-и, 5-и и 3-и в проведените този уикенд 4 състезания и преди финалния кръг на 29 септември-1 октомври пак в Кюстендил е недостижим с аванс от 110 точки пред Юлиан Димитров. В последните 4 надпревари могат да бъдат спечелени максимум 100 точки.

Самият Димитров записа три 2-и и едно 4-о място и е на 2-о място в шампионата с 23 т. пред Слави Минков. Всички победи в този кръг взе Данислав Арсов, който със спечелените 100 т. излезе на 4-а позиция.

В останалите два класа – Ротакс Макс и KZ, обаче титлите се решиха, след като нито един пилот не участва и съответно никой не взе точки. Така първенец в първия е Любимир Гърков, а във втория Юлиан Серафимов. Пловдивчанинът има 54 точки пред Мартин Вълчанов при оставащи 2 състезания, а Серафимов 64 т. пред Станислав Атанасов.

Едва ли обаче някой би се радвал на такива титли. Заради неадекватното управление на федерацията в последните години, все повече наши пилоти отиват да карат в Румъния. Друга част предпочитат да участват в новосформираните Националния картинг серии или в шампионата на Картинг Клуб Плевен – „Мир и Дружба – Възраждането“, където по думите на пилотите и техните бащи организацията е атмосферата за състезания са много по-добри – без скандали и кадруване.

Достигането до такава ситуация говори, че са нужни промени и то спешни. В момента председател продължава да се води Йордан Върбицалиев, който обаче от повече от 2 години е в оставка и реално не изпълнява никакви ръководни функции. А трябва да е ясно кой управлява картинг спорта и да има ясна стратегия за неговото развитие и бъдеще. Иначе рискуваме този спорт у нас да загине…

Единствено интрига за шампионата има в клас Мини, където също се проведе кръг. В него две победи взе Димитър Иванов и преди последните 2 състезания се доближи на 30 точки от Александър Михайлов. Последните записа 2 втори места в Кюстендил. Два пъти на 3-о място пък финишира Мариян Бондиков, с което излезе на 3-а позиция в шампионата.