Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Даниел нямаше как да се откаже, наистина се гордея с успеха му,...

Даниел нямаше как да се откаже, наистина се гордея с успеха му, заяви Хорнер

49
0
Даниел Рикиардо

Кристиан Хорнер заяви, че не може да похвали достатъчно Даниел Рикиардо за невероятното му каране в Гран при на Монако. Австралиецът спечели надпреварата, след като в по-голямата част от дистанцията трябваше да се справя с проблем в задвижващата си система.

„Загубихме MGU-K 17 или 18 обиколки след началото, а това означава 2,5 секунди по-ниско темпо на обиколка. По интеркома ми казаха, че ще трябва да приберем колата след една-две обиколки. Аз отговорих: „Вижте, водим в Гран при на Монако, продължаваме”. Той направи невероятно каране, нямаше как да се откаже от състезанието. Даниел е завършен, цялостен състезател. Чухте колко спокоен е в автомобила. Не се паникьосва, когато нещо се обърка, няма повишаване на глас. Беше: „Загубих мощност, какво да направя, дайте ми някакви инструкции”. Справи се и не мога да го похваля достатъчно за тази победа. Особено след 2016 г., когато надпреварата тук бе катастрофална за него. Наистина се гордея с днешния му успех”, коментира Хорнер пред Скай Спортс F1.

Хорнер обясни, че Рикиардо е загубил около 25% от мощността на двигателя си. Поради характера на работата на задвижващата система проблемът рязко повишил температурата на задните спирачки.

„Той трябваше да охлажда спирачки, да охлажда кола, а Себастиан Фетел му дишаше във врата. Не можеше да си позволи грешка, да блокира колело”, каза още шефът на Ред Бул.

Успехът на австралиеца неминуемо повдигна въпроса относно договора му с тима от Милтън Кийнс, който изтича в края на настоящия сезон. Хорнер заяви, че отборът отдавна е декларирал желанието си да запази пилота.