Начало Рали Даниел Попов с първи старт у нас – на рали „Стари столици”

Даниел Попов с първи старт у нас – на рали „Стари столици”

119
0
Даниел Попов

Българският екипаж в германския рали шампионат Opel Adam Cup Даниел Попов/Ангел Башкехайов („Ясен Попов Рейсинг”) ще запише първи старт у нас този сезон – рали „Стари столици”.

Дани Попов призна, че това е любимото му състезание в България, а Башкехайов има победа тук в генералното класиране.

„Ще участваме в рали „Стари столици” за трета поредна година, което за мен го прави състезанието, в което имам най-много опит”, заяви Попов преди старта. „В момента сме в добра форма и искаме да я поддържаме такава до следващия кръг от Opel Adam Cup в края на септември.+

„За мен рали „Стари столици” е класическо състезание за нашия шампионат, идвал съм безброй пъти тук с баща ми, имам много спомени и винаги усещам една приятна носталгия по „златните“ години на рали спорта у нас. Очаквам го с нетърпение!”

„Целта ни с Ангел е да натрупаме повече километри с Adam-а, тъй като още се опознаваме с тази кола.”

„Що се отнася до отсечките, тази година те отново са над Шумен и става въпрос за два класически етапа, които винаги са били част от рали „Стари столици” и рали „Златни пясъци” също така. Карат се в двете посоки, като последния етап е комбинация от двете.”

„Стартираме с СЕ „Лозево”. По-късата отсечка – 7,30 км. В началото пътят е широк, но мазен и на места се пързаля много. В средната част на отсечката асфалтът става по-абразивен, но и по-разбит, а самите завои са доста бързи. Следва кратка макадамова част, след което се връщаме на главния път, където отново настилката се пързаля. В края на отсечката се намират и емблематичните S-ки – два атрактвни обратни завоя с лесен достъп за публиката. Във втория ден на състезанието етапът се кара в обратна посока („Ардашес”).”

„Вторият етап е СЕ „Пивовара” – 12,40км. Името на етапа подсказва откъде стартира отсечката. В самото начало има друг култов завой – обратният на „Кьошковете”. Първата част на трасето се използва и за планинското състезание „Валерий Великов”, след което стигаме до „Стъклото”, където отсечката влиза в паркинг и наподобява супер специален етап. Там също традиционно се събира много публика. Втората част на трасето е и може би най-интересната за пилотите. Много тясно, бързо и разбито, а на повечето завои има изкарани пясък и кал. След като преминем през този участък ни чакат две дълги прави с изкуствени шикани на тях, а след това започва спускането към Новосел, където има поредица от бързи завои, последвани от интензивни спирания за по-остри завои. В неделя отсечката се кара в обратна посока („Новосел”). Това е една от любимите ми дистанции, поради голямото разнообразие на настилки и конфигурация в рамките на само 12 км.”

„Отсечката „Шуменска крепост” е комбинация от двата етапа и е дълга 9,20 км. Обичайно, разликите на това рали са много малки и битката винаги е до край, така че тук се очакват интересни борби в края на състезанието.”

„В последните три години съботният ден приключва със супер-специален етап в самия център на града на площад „България”. Развива се около кръгово движение с множество обратни завои и високи бордюри, а обичайно за едно от най-натоварените кръстовища в града – асфалтът е мазен и се пързаля. Макар и да предпочитам класическата „Детелина” в края на града, тук достъпът за публика е много лесен и се радваме на многобройни фенове.”

„Накратко, това ни очаква, надявам се, че ще споделим положителните емоции по трасетата в рали „Стари столици”.”