Начало Рали Денис Станчовски триумфира в Хюндай Рейсинг Трофи

Денис Станчовски триумфира в Хюндай Рейсинг Трофи

149
0

Панагюрецът Денис Станчовски и навигаторът му Младен Карчев спечелиха втора поредна победа в марковия шампионат Хюндай Рейсинг Трофи. Те триумфираха в рали Монбат Сливен, което е втори кръг от националния шампионат и 4-и от марковата надпревара на Хюндай. Втори в класирането е шведа Адам Вестлунд и датската му навигаторка Дите Камерсгард, които останаха на 1:10,7 мин., а трети завършиха поляците  Себастиан Тетер и Томаш Борко.

Денис със своя Хюндай i20 Купе стана 14-и в общото класиране и първи в клас RC5. Във втория ден 17-годишният панагюрец и продължи серията си от победи в етапите спрямо своите колеги. В днешния ден имаше две почти еднакви отсечки – Моллова гора с дължина  11,35 км, която се кара на изкачване и след това Карандила – 10,9 км – на спускане. Тези етапи се преминаха по два пъти. На първото минаване на Карандила Станчовски даде 6:57,8, а основният му конкурент Адам Вестлунд бе на 5,6 сек. след него. На спускането Денис без да допусне грешка постигна 7:00,4 мин., а шведа бе на 4,6 сек.

Преди влизането в сервизния парк менторът на Станчовски – Петър Гьошев бе доволен и дори похвали Денис за това, че бе отстъпил волана на навигатора си Младен Карчев в прехода. Гьошев каза, че цяла година се е бори за тази рокада.

При второто минаване на Моллова гора Денис отново спечели етапа с по-добро време от първото минаване – 6:54,1. Вестлунд бе след него на 5,5 сек. Така двамата почти решиха класирането. Едва в последното спускане на Карандила Вестлунд успя да надделее на Денис и взе етапа с 6:56,3 мин., а на 3 сек. след него беше Денис. Така и шведа се разписа с етапна победа. Третият екипаж с Хюндай i20 Купе – поляците Себастиан Тетер и Томаш Борко са трети в марковата надпревара и 21 в общото класиране.