Начало Formula E News Да Коща с драматична победа на старта на новия сезон

Да Коща с драматична победа на старта на новия сезон

87
0

Антонио Феликс Да Коща спечели по драматичен начин първото състезание от новия 5-и сезон във Формула Е в Ад Дария, Саудитска Арабия, в който пилотите участваха с колите от второ поколение Gen2 с много по-мощна задвижваща система и издръжлива батерия.

Пилотът на BMW Andretti имаше късмет след наказанията на състезателите на DS Techeetah Жан-Ерик Верн и Андре Лотерер, които бяха окупирали първите 2 места след средата на състезанието. Верн завърши 2-и, а Жером Дамброзио от Mahindra 3-и.

На старта поведе най-бързия от квалификацията Да Коща, следван от Себастиан Буеми от Nissan e.dams, който потегли по-добре спрямо Хосе Мария Лопес (Dragon Racing) и го изпревари. Верн бе 4-и, Вандоорн 5-и, а Едуардо Мортара катастрофира още в самото начало, но успя да се върне на пистата и да продължи.

Щофел бе изпреварен от Лотерер, който зае 5-ата позиция. Малко след това и Дамброзио стори същото. Верн пък се справи с Лопес и излезе на 2-о място. Хосе Мария пък загуби още една позиция спрямо Лотерер. От надпреварата с повреда отпадна Феликс Розенквист с Mahindra.

Вандоорн пък продължи да губи позиции и се озова 10-и зад Фелипе Маса. Силното темпо на колите на DS Techeetah отпред продължи и Лотерер задмина Буеми и зае 3-ата позиция. Верн пък бе на по-малко от секунда спрямо лидера Да Коща, който не стоеше стабилно на пистата.

20 мин след началото на състезанието Жан-Ерик го изпревари с по-висока скорост на най-дългата права. Верн бързо дръпна с 1 сек напред, а на свой ред Лотерер се залепи зад 2-ия. Лопес от своя страна атакуваше 4-ия Буеми, който загуби темпо. Лотерер най-после успя да изпревари Да Коща и така двамата пилоти на DS окупираха първите 2 места.

Тогава обаче дойде съобщение, че и двамата са наказани с преминаване през бокса за техническо нарушение на правилата – използване на повече енергия от позволеното по време на режим на съхраняване на такава. Същата санкция получиха Маса и още няколко пилота. Лопес пък отпадна след удар в мантинелите. Начело бе излязъл Да Коща пред Дамброзио и Верн, но заради спирането на Лопес на трасето беше обявен режим на жълт флаг за цялото трасе и излезе кола за сигурност.

4 минути преди края на 45-те минути състезанието беше подновено. Верн бързо изпревари Дамброзио, използвайки атакуващия си режим и се озова 2-и. Отпред обаче Да Коща използва и fanboost-а си, за да съхрани аванс пред Жан-Ерик и запази победата до финала, въпреки атаката на французина в последните завои.

Дамброзио остана 3-и, следван от Мич Еванс от Jaguar, Лотерер, който мина пред Буеми. но нямаше време за повече. Оливър Роулънд стана 7-и.

Подробности за новите коли и пилоти в шампионата на Формула Е и промените в правилата четете в специален материал в новия брой 222 на списание ClubS1