Начало Formula E News Дани Абт с първа победа във Формула Е

Дани Абт с първа победа във Формула Е

58
0

Дани Абт спечели своята първа победа във Формула Е, след като завърши първи в еПри на Хонконг, 2-и кръг от шампионата. Пилотът на Audi Sport извади късмет, след като 2 обиколки преди финала изненадващият лидер Едуардо Мортара от тима на Venturi допусна грешка и се завъртя.

Така Абт получи отличен подарък за 25-ия си рожден ден. Дебютантът Мортара завърши 3-и, а пред него 2-и се нареди Феликс Розенквист от Mahindra, който имаше най-добро темпо в състезанието като цяло.

Розенквист бе най-бърз в квалификациите и стартира от полпозишън. Той поведе след старта, който бе летящ след прибирането на колата за сигурност заради проблеми със светофара. Но шведът изпусна първия завой заради проблеми със спирачките и изостана 11-и.

Така начело излезе вторият от квалификациите Мортара. Абт беше 2-и, а Розенквист започна постепенно да си пробива път напред в колоната. Мортара обаче поддържаше около 3 сек аванс пред Абт, който запази и след питстоповете за смяна на колите.

2 обиколки преди финала обаче Мортара изпусна колата при спирането за завой 2 и се завъртя. След няколко секунди той успя да подкара отново болида, но вече бе изпреварен от Абт и Розенквист, който след серия изпреварвания и отлична стратегия бе стигнал до челото.

Мич Еванс от Jaguar завърши 4-и, като загуби позиция спрямо Розенквист при боксовете. Пети се нареди Жан-Ерик Верн от Techeetah, следван от победителя в първия кръг вчера Сам Бърд от DS Virgin. Последният трябваше да стартира едва 13-и заради наказание от 10 места в решетката за грешката си при спирането в пита вчера.

С успеха си днес Абт излезе начело в шампионата с 36 точки, следван от Бърд с 33. Верн е 3-и с 31 т. Следващия кръг ще бъде на 13 януари 2018 г. в Маракеш.