Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дъжд обърка тренировките на Спа,Трули с втори полпозишън за сезона

Дъжд обърка тренировките на Спа,
Трули с втори полпозишън за сезона

45
0

Прогнозата за утрешната Гран при на Белгия по принцип е за сухо време, но днес дъждът властваше над Спа-Франкоршамп. В много тежки условия Ярно Трули за втори път този сезон спечели полпозишъна, изпреварвайки Михаел Шумахер и съотборника си Фернандо Алонсо.
Дъждът над Спа бе започнал почти веднага след вчерашната втора тренировка и не бе спрял до днес сутринта. Дори и след спирането му обаче имаше проблеми, тъй като бе паднала мъгла. При това положение медицинският хеликоптер не може да излети и съответно сесиите нe стартират. Именно това се случи с първата свободна тренировка – след две отлагания накрая тя бе отменена окончателно. Втората сесия също не започна навреме. По решение на стюардите тя бе съкратена до 15 минути заради тежките условия и забавянето.
Мъглата се бе вдигнала, но трасето бе мокро, а видимостта – доста лоша. Оливие Панис се завъртя на Риваж. На същото място изхвърча и Антонио Пицония, но той за разлика от французина не можа да излезе от чакъла. На излизане от Червената вода пък се разби Джанмария Бруни. Катастрофата бе доста тежка, но италианецът се отърва невредим.
Първата част на квалификацията също се проведе на мокра писта. Михаел Шумахер бе с повече от секунда по-бърз от всички останали, а автомобилите с гуми Бриджстоун се държаха далеч по-добре на трасето от тези с Мишлен. Единствен Кими Райконен се “вклини” между колите на Ферари и Заубер. Рикардо Зонта излетя от пистата в бързия си тур, но това бе единственият инцидент в сесията.
През втората решителна част на квалификацията ситуацията не се промени кой знае колко много. Ярно Трули обаче бе решил точно преди излизането си да сложи гуми интермедия вместо такива за мокро. Пилотът на Рено извади късмет, тъй като улучи момент, в който водата се бе оттекла от пистата. По време на самата сесия обаче преваляваше. Михаел Шумахер излезе последен, точно при силен дъжд. Дори тогава той бе по-бърз от Трули в първия сектор, но след това допусна грешка и трябваше да се задоволи с втората позиция.