Начало Автомобили Ден на икономично шофиране

Ден на икономично шофиране

44
0

„Ден на икономично шофиране” организира Shell България на

18 март 2006 г. (събота). Събитието ще се проведе с подкрепата на Министерство на транспорта, Агенцията по енергийна ефективност и Столична община. Денят ще бъде отбелязан с тест за икономично шофиране, в който ще участват журналисти. Shell България и институциите, които подкрепят инициативата, призовават българските шофьори да се присъединят към нея, като следват принципите за спестяване на гориво. Всеки може да изрази своята съпричастност и като постави стикер с надпис “Аз шофирам икономично” на своя автомобил на 18 март 2006 г. Стикерите ще се разпространяват в търговските комплекси Shell в цялата страна на 18 март (събота).

Браншовите организации от транспортния сектор вече откликнаха на поканата на Shell да участват в инициативата. Съюзът на българските автомобилисти, Съюзът на вносителите на автомобили в България, Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи и Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътищата ще се включат в инициативата, като популяризират сред своите членове съветите на Shell за икономично шофиране.

Инициативата за спестяване на гориво в България е част от глобална кампания, която Shell провежда в редица страни по света. Тя има за цел да помогне на шофьорите да използват по-ефективно горивото, което купуват и да оптимизират своите разходи. Мащабната инициатива идва в отговор на увеличаващите се цени на петрола през последните години и негативното им влияние както върху потребителите, така и върху бизнеса като цяло.

Кампанията на Shell се провежда у нас под надслов “Аз шофирам икономично”. Неин акцент е специално подготвена образователна програма, основана на 10 практически съвета, които могат да намалят разхода на автомобила с до 30%*. Образователната програма включва редица активности, които да привлекат вниманието на българската общественост към принципите на икономичното шофиране. Една от тях е обогатяването на 10-те съвета на Shell с препоръките на български шофьори, събрани по време на проучване**.

След предварителен подбор, направен с помощта на известен преподавател по автомобилизъм, Shell подготви списък с най-практичните и най-оригиналните/забавни съвети за спестяване на гориво, предложени от клиенти. Списъкът бе изпратен на водещите автомобилни журналисти с покана да изберат призови тройки в двете категории. След гласуване журито определи следната „Топ 3” класация:

“ТОП 3” КЛАСАЦИЯ на съветите за икономично шофиране, дадени от български шофьори

3-те най-практични съвета:


Разумна скорост + качествено гориво = икономично шофиране!

Поддържане на изправна горивна и запалителна система.

Намаляване на агресията зад волана и повече разум, по-малко импулсивност!

3-те най-оригинални/забавни съвета:

Натискайте педала на газта така, че все едно между него и крака Ви има яйце!

Не карай по-бързо, отколкото може да лети собственият ти ангел-пазител.

Не мъчете автомобила, а използвайте неговите възможности!