Начало Картинг Драматичен финал на най-мащабното картинг състезание за любители

Драматичен финал на най-мащабното картинг състезание за любители

187
0

По драматичен начин завърши най-мащабното картинг състезание за любители Red Bull Kart Fight 2018. Пред близо 3000 зрители на финала на картинг писта Варна шампион стана 18-годишният Стоян Барбуков от Русе, който изпревари конкуренцията само с 1 точка и спечели голямата награда – тестове на KTM X-BOW на Red Bull Ring в Спилбърг, Австрия.

В целия шампионат Red Bull Kart Fight 2018 се включиха 250 пилота, които караха квалификация на 4 картинг писти в България – София Картинг Ринг, Картинг писта Лаута, Биго Карт Стара Загора и Картинг писта Варна. На финала в морската столица се състезаваха12-те най-бързи пилоти (по 3-ма от всяка писта).

Победителят бе решен след три манша, които се проведоха с разнообразен регламент. В крайна сметка Стоян Барбуков събра актив 31 точки, втори остана Дарко Йовановски от Скопие с 30 точки, а трети Степан Стецив Украйна/Варна с 25 точки. В отделните маншове победители станаха съответно Георги Иванов от Пловдив, Степан Стецив и Стоян Барбуков.

Извън тройката остана миналогодишният шампион в надпреварата Веселин Паунов, а на финала караха още Венцислав Василев, Даниел Господинов, Валери Василев, Станил Христов, Христо Данаилов, Руми Петрова и Тони Трифонов.

Победителят навърши 18 год. преди няколко седмици и по този начин получи правото да влезе в шампионата, а и бе най-младия финалист. Стоян Барбуков е от Русе, но участва във всички шампионати на картинг писта „Варна“.

„Искам да благодаря ни всички участници. Всички караха спортсменски и стана много хубава надпревара. Проблемът за мен беше операция на коляното от преди 3 месеца и загубих много в първия манш, който имаше старт „Льо Ман“ и трябваше да се тича към картовете и да се прескачат гуми. След това успях да наваксам и съм доволен от представянето си. Не съм ударил нито една гума или конус на шиканите – мисля, че се представих добре.“, заяви след състезанието Стоян Барбуков.

Той коментира и голямата награда – тестове на KTM X-BOW на Red Bull Ring в Австрия: „Виждал съм тази писта само на симулаторите на компютъра. Пистата е прекрасна. С нетърпение очаквам да отида там“.

Вицешампионът Дарко Йовановски е от Македония, но успя да намери място във финала след квалификациите в София. Той призна, че кара за първи път на картинг писта „Варна“, а и за първи път участва в такъв тип състезание. Бронзовият медалист Степан Стецив е родом от Украйна, но от дълги години живее във Варна и също е редовен участник в любителските шампионати в морската столица.

Red Bull Kart Fight се превръща в ежегодна традиционна картинг надпревара за всички любители на този спорт в България, която се провежда в партньорство със социалната мрежа за картинг RaceFacer.com.

Успоредно с финалната надпревара на Red Bull Kart Fight се проведе и Balkans Drift SuperCup 2018, за която се събраха топ дрифт пилотите от 5 държави. Шампион стана Стефан Цанков-Арчи, който във финалната битка спечели срещу Красимир Стефанов и вдигна купата за първо място.