Начало Рали Двойна победа за Форд в Турция

Двойна победа за Форд в Турция

47
0

Двоен триумф постигна тимът на Форд в рали Турция, 13-ти кръг от световния рали шампионат. Маркус Грьонхолм взе петата си победа през този сезон, изпреварвайки Мико Хирвонен с повече от 2 минути на финала. Така отборът излезе начело в класирането при конструкторите с аванс от 12 точки пред втория Кронос Ситроен, а Маркус намали преднината на водача във временното класиране Себастиен Льоб. Французинът не участва в това рали заради фрактура на ръката, получена по време на колоездене. В момента той е на 25 точки пред Грьонхолм три кръга преди края на шампионата.
Грьонхолм поведе още от самото начало на ралито и не изпусна водачеството до края. Единственият пилот, който го застрашаваше, бе Петер Солберг със Субару, но той катастрофира в събота, в 15-ия етап. Норвежецът се завърна по системата Супер рали и финишира извън първата десетка на повече от 10 минути зад лидера, донасяйки поредното разочарование за тима на Субару.
Първи подиум в кариерата си спечели по-големият брат на Петер Хенинг, каращ за Пежо Норвегия.
Четвърти се класира Шави Понс със Ситроен на 1,1 сек пред изненадата на ралито финландецът Кости Катаямаки с частен Форд.
Осмицата допълват Крис Аткинсън със Субару, Дани Сордо със Ситроен и Манфред Щол с Пежо.
Заместникът на контузения Льоб Колин Макрей отпадна по средата на последния етап.
Следващият кръг от рали шампионата ще се проведе в Австралия от 26-ти до 29-ти този месец.