Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Еди Джордан продава отбора си на Роджър Пенске?

Еди Джордан продава отбора си на Роджър Пенске?

44
0

Еди Джордан отново е изправен пред сериозни финансови проблеми. След последното състезание в Япония тимът е бил изправен пред фалит. Спасението е било благодарение на финансовата инвестиционна група “Мериън кепитъл”, която е закупила дялове от отбора. Както спомена малко по-късно тим мениджъра на тима Йън Филипс, “без Мериън щяхме да хлопнем кепенците в понеделник след състезанието.”
В последствие в бразилските медии се появиха спекулации, според който американският магнат в автомобилния спорт Роджър Пенске е изявил желание да закупи 50,1 % от отбора, които все още са собственост на Еди Джордан. Според същите източници американецът е потвърдил, че е наел финансови експерти, който реално да оценят цената и състоянието на тима.
Пенске не за първи път се появява във Формула 1. През 70-те години на миналия век, той участва със собствен отбор в Гран при, но без особени успехи. В момента той е собственик на отбор в IRL, но има идеята да направи „All American“ тим във Формула 1.
Сред заинтересованите от подобен проект са небезизвестният Тони Джордж, както и Мерцедес-Бенц. Пенске е тясно свързан с концерна и по-специално с фирмата Илмор, която трябва да снабдява отбора с мотори. Известен е и единият потенциален пилот на отбора, Жил де Феран. Бразилецът има две шампионски титли в CART сериите и то в тима на Пенске. През тази година той не изневери на шефа си и се състезава за екипа му в IRL. След края на сезона той обяви, че приключва състезателната си кариера, но за много хора не е тайна амбицията на бразилеца да участва в Гран при. През изминалата седмица той дори заяви: “Пред мен има много възможности, някои врати са все още широко отворени…”