Начало Автомобили Една легенда се завръща

Една легенда се завръща

49
0

Престижната британската фирма Bentley ще възроди на пазара още една автомобилна легенда. През седмицата бе разпространена официално информацията за нов модел, носещ името Continental Flying Spur.
Митичният Flying Spur излиза през 1957 г. и е най-бързото 4-местно купе за времето си. Колата е смятана за една от най-добрите изобщо, създадени в Британия.
Новият модел няма да е далеч от качествата на своя предшественик. Той също ще има подчертано спортен дух, но и обширно купе за четирима пътника.
Автомобилът е изграден на базата на спортното купе Continental Grand Tourer и използва всичко най-авангардно, с което компанията разполага, вече като част от гиганта Volkswagen.
В продължение на години Bentley се произвеждаше заедно с Rolls Royce, но двете марки вече имат различни собственици (Rolls е част от BMW) и са съперници.
Сърцето на модела е обновеният 6-литров, 12-цилиндров двигател с два турбокомпресора. Максималната му мощност е 552 к.с., които са достатъчни, за да ускорят луксозната лимузина до 100 км/ч за 5 сек. Максималната скорост е не по-малко впечатляваща – 300 км/ч.
Работата на мотора е прецизно софтуерно съчетана с 6-степенна предавателна кутия ZF Tiptronic, през която пак с електронен контрол усилието се предава и към четирите колела.
Трансмисията разбира се има автоматичен и ръчен режим на управление от волана, а предаването на усилието към четирите колела се променя в зависимост от ситуацията на пътя.
Външно Continental Flying Spur прилича много на купето Continental GT – има почти същата физиономия, фарове, решетка, но все пак е по-дълга от него с по-голямо разстояние между осите за повече простор в салона.
Централната конзола продължава и между задните две кресла, но от фирмата съобщават, че при желание е възможно нейното отстраняване и оформянето на купето с 5 кресла.
Естествено, салонът е обзаведен както подобава на едно Bentley с кожени тапицерии, британски уют и финес. Електронните системи от типа на 4-зонов климатроник и телекомуникационен пул разбира се също са част от оборудването.
Колата ще бъде показана официално на салона в Женева през март тази година и тогава ще бъде обявена официално и цената й. Наблюдателите отбелязват, че тя вероятно няма да се различава значително от тази на купето.
Първите поръчки ще бъдат изпълнени още в началото на лятото.