Начало Автомобили Екстрьом – наследникът на Петерсон?

Екстрьом – наследникът на Петерсон?

44
0

От Светлана Симеонова,

Снимки: пресслужба Audi

Формула 1 е безспорно най-популярният автомобилен спорт в глобален план, но определени шампионати се възползват от слабостите й и постепенно набират скорост и намират място в сърцата на запалянковците.

В Европа сериите DTM например често събират аудитория, сравнима с публиката на надпреварите Гран при. Преди няколко години Бърни Еклестън купи правата за шампионата и го закри, но немците го възстановиха и той става все по-популярен. От година на година състезанията са все по-интересен, а вниманието ни е привлечено от сериите и заради отиването на Мика Хакинен в Мерцедес за новия сезон, до звезди като Жан Алези и Хайнц-Харалд Френцен.

Двукратният световен шампион във Формула 1 реши да продължи работата си с Мерцедес, но никак няма да му е лесно със съперници като шампиона за 2004 г. в DTM Матиас Екстрьом например, с който решихме да ви запознаем. Младият швед стартира кариерата си точно като състезателите от Гран при – с картинг, но намери място за таланта си не в F1, а в DTM и се превърна в едно от най-големите звезди на страната си – първата в автомобилизма от времето на Рони Петерсон, с по-големи надежди от Слим Боргуд или Стефан Йохансон.

Екстрьом сам е предпочел далеч по-спокойната атмосфера и по-сериозна конкуренция при туристическите автомобили, отколкото разделението на “бедни и богати” в Гран при. Това обаче не го прави нито по-малко способен, нито по-безинтересен и видяхме това на състезанието на шампионите във Франция през миналия месец, където отпадна едва на четвъртфинала и то срещу Маркус Грьонхолм, който караше собственото си рали Пежо.

Когато младите лъвове се появят на сцената, старите лисици трябва да внимават.

Тази реплика на Матиас Екстрьом по време на официалната презентация на екипа му в DTM преди две години в Хамбург предизвика аплодисменти и доста усмивки. Немалка част от усмивките обаче изчезнаха – най-вече от лицата на съперниците му, когато младият пилот спечели надпреварата на чешката писта Бърно и взе титлата в най-популярния шампионат автомобилен шампионат за туристически коли един кръг преди края.
26-годишният швед триумфира в първата година от завръщането на Ауди в DTM като производител и наследи короната не от кого да е, а от самия Бернд Шнайдер (Мерцедес-Бенц). През миналия сезон (2004 г.) Екстрьом спечели 74 точки, победи в 4 състезания, взе 4 полпозишъна и направи 4 най-бързи обиколки в свободните тренировки. Състезава се за марката, чиято емблема са четири преплетени кръга и в Ауди приемат статистиката като своеобразно постижение само по себе си.

Матиас кара за Ауди от 2001 г. – първо за тима Abt Sportsline, а от следващия сезон вече за заводския отбор. Доста промени и сътресения се случиха около него в периода, в който е част от този екип. Младият швед обаче успя да запази спокойствие във всички ситуации и остана верен на себе си.
Баща му Бенгт и майка му Агнета продължават да пътуват за всички стартове на сина си в моторхоума, който сами са направили. Подкрепят Матиас във всяко негово начинание и се стараят да му осигурят спокойствие в напрегнатото ежедневие на автомобилен състезател.

Агнета всяка сутрин му приготвя овесена каша. На мнозина от феновете на Екстрьом тази конкретна подробност може и да не пасва на имиджа на пилота, но пък той твърди, че закуската го зарежда с енергия като нищо друго.

Като цяло запалянковците, като че ли са склонни да преувеличават определени качества на любимеца си, докато той предпочита да не променя кой знае колко нито себе си, нито живота си.
Живее в Крилбо – доста малко и тихо селище в родната Швеция, вместо да се премести в Монако например. Няма убийствена спортна кола, след която всички да обръщат глави и не може да се похвали с особена склонност да празнува каквото и да е по цели нощи. На практика кара Ауди А4 TDI, с повече от прилична консумация на гориво. Домът му е удобна къща, боядисана в бяло и жълто, с приятна тераса, намираща се на метри от река Дала. Това позволява на Матиас да прекарва свободното си време в каране на джет-ски, риболов или просто неколкочасова разходка по бреговете на реката.

Като си почива, Екстрьом предпочита компанията на приятелката си Тина Тьорнер. Двамата са заедно вече почти осем години и са постигнали перфектна хармония помежду си. Матиас е късметлия и в това отношение, защото Тина спокойно може да обсъжда с него случващото му се в DTM, тъй като за известно време е била рали навигатор.

коментари