Начало Автомобили Citroen e-Mehari с предпремиера на салона за ретро автомобили в Париж

Citroen e-Mehari с предпремиера на салона за ретро автомобили в Париж

41
0

Моделът Mehari заема почетно място в експозицията на Citroen по време на започващия днес и продължаващ до 7 февруари в Париж салон за ретро автомобили. На изложението ще се състои и предпремиерата на e-Mehari – наследник на легендарния модел на френската марка.

През май 1968 г., докато едно поколение манифестира по улиците на Париж в търсене на по-голяма свобода, Citroen представя модел автомобил за преждевременен отдих: Mehari. Едновременно гъвкав, практичен и икономичен автомобил, Citroen Mehari е идеалният съучастник в крайморски екскурзии, благодарение на гениалната пластмасова каросерия ABS, която го прави много лек (525 кг), неподатлив на корозия и с възможност за цялостно измиване с водна струя. Различен, но същевременно настроен приятелски и оптимист с щедрата модулност и поп цветове, този малък Ситроен веднага печели популярност и успех.

Символ на свобода и прост и безгрижен начин на живот, Citroen Mehari бързо се превръща във феномен на обществото. Има голяма филмова кариера (в много популярната серия „Полицаят” с Луи дьо Фюнес) и се появява по пътищата на света (рали Лиеж-Дакар-Лиеж през 1969 г., рали Париж-Кабул-Париж през 1970 г. и т.н.). Той дори става верен партньор на френската армия и националната жандармерия.

Ситроен Mehari се прави близо 20 години, като до 1987 г. са произведени близо 145 000 автомобила.

Почти 30 години след края на тази сага, скъпа за историята на Ситроен, марката съживява днес духа на автомобила, едновременно ретро и много удобен. Ситроен е избрал да даде наследник на Mehari: e-Mehari.

Наследник, който възприема основните характеристики на по-възрастния си брат (4-местен кабриолет без усложнения, пластмасова каросерия и интериор с възможност за цялостно измиване, ярки цветове и т.н.) с добавена модерна 100% електрическа моторизация (акумулатор LMP разработен от Bolloré Group), изцяло в съответствие с духа и целите на модела. До пускането му на пазара през пролетта, посетителите на салона за ретро автомобили 2016 в Париж Експо Порт де Версай са поканени да видят предпремиерата на Citroen E-Mehari и да преоткрият до него първия модел автомобил Mehari. Истинска възможност да се върнат „назад към бъдещето”!

Освен Mehari на щанда на Citroen с участието на клубовете на страстните колекционери на марката са показани исторически автомобили Citroen, превърнали се в истински легенди, а именно символът на 30-те години на миналия век C6, емблематичната кола на предвоенните години Traction, 2CV микробус, който ще навърши 65 тази година и флагманът на 70-те CX.