Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел с официално предупреждение и 25 000 евро глоба за инцидента с...

Фетел с официално предупреждение и 25 000 евро глоба за инцидента с кантара на ФИА

133
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел получи официално предупреждение за неизпълнение на инструкции от официални лица на ФИА, когато бе извикан за претегляне по време на квалификацията за Гран при на Бразилия. Стюардите разгледаха видео записите и постановиха, че в крайна сметка пилотът на Ферари и изгасил двигателя на колата си. Работещият мотор бе другата причина за разследването.

В решението се казва: „Макар това да не се случва в момента, който се очаква според установената процедура и когато се извършва тегленето, то изискванията са спазени и стюардите не намират действията за нарушение на точка 29.1.a.i.”

„Стюардите отбелязаха, че пилотът не гаси двигателя в момента, когато това му е наредено от официалното лице на кантара. Освен това събаря конуса, поставен, за да спре пилота от качване на кантара. Показан му е знак „Спирачки” от официално лице, стоящо пред автомобила. Състезателят не удря официалното лице, но го принуждава да се премести, качвайки се на кантара. След това изключва двигателя.”

„След меренето не изчаква официалните лица да избутат колата. Стюардите приемат, че може да е разбрал погрешно подаден от тях знак. Запалва колата и слиза от кантара, което не влиза в процедурата, защото може да повреди устройството, което се и случва. Никой не е пострадал и пилотът не е потеглил опасно, но процедурата е установена, за да се предотвратяват щети и потенциално опасни ситуации, до каквато се стига в случая.”

В крайна сметка освен официалното предупреждение на Фетел е наложена и глоба от 25 000 евро.