Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел на полпозишън в Баку

Фетел на полпозишън в Баку

66
0
Себастиан Фетел

В трето поредно състезание този сезон Себастиан Фетел ще стартира от полпозишън в утрешната Гран при на Азербайджан. За първи път от 2013 г германецът печели три поредни квалификации. Днес успя да надделее в напрегната и изпъстрена със събития сесия. Втори и трети останаха пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Валтери Ботас. Зад тях бяха тези на Ред Бул – Даниел Рикиардо и Макс Верстапен. Кими Райконен бе невероятно бърз в последната си обиколка с рекордно темпо в първите два сектора, но едва удържа колата на финалния завой и остана едва шести.

Квалификацията започна крайно напрегнато с жълти знамена в първата част, заради проблемите на трети завой на Ромен Грожан, чиято скоростна кутия блокира. Това попречи за доброто загряване на гумите, което пък при 27 градуса на пистата и отново силен вятър не беше никак лесно и пилотите направиха по цели 6-7 обиколки преди да постигнат най-добрите си резултати. Всички бяха с ултрасофт, които според Пирели дават 0,8 сек по-добра скорост на обиколка тук. Проблеми със скоростната кутия и при Нико Хюлкенберг наложиха смяната й преди квалификацията и германецът щеше да загуби 5 позиции на старта.

В самия край на първата част при решителните обиколки пък инфарктно Пиер Гасли едва не се разби в прибиращия се бавно към бокса със спукана гума след закачане на стената свой съотборник Брендън Хартли. Така и двамата бяха след отпадналите за Q2. Освен тях отпаднаха Грожан, Ериксон и Вандоорн, който така и не може да се оправи с настройките от вчера. Днес взе тези на Алонсо в последната тренировка, но и с тях не се почувства комфортно. Напрежението нарасна и заради отново откъсналите се елементи от дефлекторите на Хаас-а на Магнусен.

Както се очакваше лидерите и в трите водещи тима започнаха втората част с по-твърдите гуми суперсофт. С тях обаче Хамилтън и Кими имаха малко проблеми с блокиране на предните. Хамилтън все пак записа най-доброто време, само с 3 хилядни пред съотборника си Ботас, докато Кими блокира още веднъж на трети завой и оставаше с 13-то време и сериозно петно на предна лява гума. Мина през бокса за зареждане и се върна на пистата вече с гуми ултрасофт! Решението бе правилно, защото дори да бе стигнал със суперсофта до Q3, старт утре с тези гуми нямаше да е комфортен. Кими записа най-доброто време в сегмента, но ще стартира с различна стратегия от останалите лидери утре.

От втория сегмент отпадната пилотите на Уилямс, които все пак се наредиха 11 и 12-ти, пред Алонсо, Льоклер и Магнусен.

Така за третата решителната трета част се класираха пилотите на трите водещи екипа, тези на Форс Индия и Рено! В първите обиколки Фетел бе най-бърз пред пилотите на Мерцедес Хамилтън и Ботас, Верстапен и Рикиардо, който докосна стената на 15-ти завой. Кими пък едва избегна удар в стената на излизане от последния завой. Фетел при това бе по-бърз от съперниците с цели 342 хилядни. При вторите опити и пилотите на Рено се появиха с нови ултрасофт, след като преди това бяха с вече използвани.

Хамлтън бе с рекорден първи сектор, но в крайна сметка съкрати дистанцията само до 179 хилядни. Райконен бе хипер бърз след два рекордни сектора, но едва удържа колата на последния завой и остана шести, докато в това време Даниел Рикиардо бе по-бърз от Макс Верстапен. След лидерите се подредиха Окон и Перес, Хюлкенберг и Сайнц.