Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел най-бърз в последната тренировка, Хамилтън втори

Фетел най-бърз в последната тренировка, Хамилтън втори

66
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел с Ферари записа най-добро време в последната тренировка преди днешната квалификация за Гран при на Азербайджан в Баку. Второ време постигна Люис Хамилтън с Мерцедес, а трети остана Кими Райконен. Макс Верстапен с Ред Бул измести от четвъртата позиция Валтери Ботас с втория Мерцедес, шести се нареди Серхио Перес с отличната скорост на Форс Индия-Мерцедес в третия сектор.

Куриозно абсолютно всички използваха само най-меките гуми ултрасофт в тази тренировка. Единствено пилотите на Рено сложиха суперсофт в първите 40 минути и бяха с 16 и 17-о време, но и Карлос Сайнц, и Нико Хюлкенберг се опитваха да решат проблемите си от вчера с тези гуми в дълга серия от обиколки.

Последната тренировка започна при доста по-хладно време с 29 градуса на асфалта. Първите леки капки дъжд паднаха на 17-18 завой точно в началото на последния час подготовка, но истинският дъжд се размина. Пилотите на Ред Бул и Ферари веднага излязоха на пистата с най-меките гуми ултрасофт. Особено любопитно бе как Фетел ще направи своя скоростен тур, защото в петък имаше проблеми с подготовката и събирането на времето в 1 обиколка и се твърдеше, че е взел доста от настройките на Райконен от вчера.

Фетел веднага записа топ тур с излизането си на пистата за 1:44.758 мин. Този път повече проблеми в подготвителния си тур имаше Валтери Ботас. Той заедно с Хамилтън също бе с ултрасофт в самото начало. Трасето според Магнусен бе доста по-хлъзгаво от вчера.

След още 3 тура Фетел слезе до 1:43.642 мин, Кими бе на малко над 2 десети, а Хамилтън записа трето време на над 4 десети. Фетел бе още по-бърз в шестата си обиколка – 1:43.176 сек. Пилотите на Ред Бул оставаха на около секунда дистанция в шеста поредна обиколка, но в нея Верстапен измести Хамилтън от третата позиция зад двете коли на Ферари. Сериите при тези първи излизания бяха от 7-8 обиколки, като Кими направи 6, а Верстапен – 7 тура, Фетел – 8, Хамилтън – 7. Промяната в посоката на вятъра по дължината на стартовата права създаваше проблеми. В средата на времето Даниел Рикиардо започна нова серия, пак с използваните ултрасофт, просто за добавяне на данни. Същото направи и Верстапен няколко минути по-късно.

През това време с по-късно излизане на пистата след серия 6 тура трето време записа Серхио Перес и рекордно време в третия сектор с дългата права.

20 минути пред края Хамилтън излезе на пистата с втори нов комплект ултрасофт. Ботас също бе с втори чифт ултрасофт. Люис записа трети резултат – 1:43.874 в първата си обиколка, а Ботас – второ време (1:43.569 мин). Кими също се появи с нови ултрасофт, докато Фетел мина през бокса и започна нова симулация на квалификационен тур.

Германецът слезе до 1:43.091, Кими до 1:43.493 сек, а Хамилтън със следващия си бърз тур изпревари Ботас и записа 1:43.553 мин! Загрявайки още малко гумите, шампионът даде рекорден първи сектор в петата си обиколка с втория комплект ултрасофт и в крайна сметка стана втори на 0,361 сек от Фетел. Посоката на вятъра бе точно обратна на тази от предходните минути.

9 минути преди края на тренировката Сергей Сиротки се удари на излизане от трети завой и сесията бе спряна, за да бъде отстранен Уилямс-ът с разбито предно окачване от пистата.

Това бе неприятна новина за Дани Рикиардо, който пръв от пилотите на Ред Бул бе излязъл на пистата с втория комплект ултрасофт. След рестарта оставаха само 3 минути и всички се появиха на пистата за последните обиколки. С втория си нов комплект Верстапен измести Ботас от четвъртото място, докато Рикиардо остана 12-и с недобре работилите гуми.