Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън пръв в квалификацията за Гран при на Бразилия

Хамилтън пръв в квалификацията за Гран при на Бразилия

61
0
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън бе най-бърз в квалификацията за Гран при на Бразилия. Пилотът на Мерцедес изпревари Себастиан Фетел (Ферари) с 0,093 сек, а съотборникът му Валтери Ботас се нареди трети. 

Температурата на пистата се бе качила почти до 40 градуса в началото на сесията за разпределение местата на стартовата решетка. Тази на въздуха бе 23 градуса, но бе облачно. Рискът от дъжд бе 60% според официалната прогноза.

На изхода от питлейна се образува опашка минута преди началото на Q1. Фаворитите също не се бавиха – всички бързаха да направят бързи обиколки в случай, че завали.

Изборът на абсолютно всички бе гуми суперсофт.

„Дъждът е на път”, каза Люис Хамилтън по радиото. От Ферари пък съобщиха на Кими Райконен, че вятърът е същия като в петък. От Мерцедес-а на Хамилтън отново се появи пушек. В третата свободна тренировка той имаше подобен проблем, но от тима твърдяха, че няма нищо сериозно.

След първите бързи обиколки начело на подреждането бе Макс Верстапен с 1:08.205 мин. Зад него бяха Райконен (+0,247 сек), Хамилтън (+0,259), Фетел (+0,329), Рикиардо (+0,339). Шарл Льоклер се завъртя, но успя да продължи, а Фетел даде трето време в следващия си бърз тур.

7 минути след началото на Q1 дойдоха първите съобщения от пилоти за капки дъжд по трасето.

Естебан Окон, Пиер Гасли, Ланс Строл, Брендън Хартли и Щофел Вандоорн бяха в зоната на изпадащите 6 минути преди края на първия квалификационен сегмент. Пилотът на Форс Индия даде 14-о време – той е с наказание 5 места назад за смяна на скоростна кутия. Това избута Фернандо Алонсо 16-и.

Гасли записа 12-о време, Хартли подобри своето, но остана под чертата (16-и). Измъкването на французина напред означаваше, че Карлос Сайнц бе заплашен от елиминация и испанският състезател на Рено продължи с нова бърза обиколка. Постижението му стигна само да измести Хартли от 16-ото място, но не и да премине над чертата. В крайна сметка Сайнц, Хартли, Алонсо, Строл и Вандоор отпаднаха от битката след Q1.

На изхода от питлейна отново се образува опашка от чакащи пилоти. Гумите пак бяха суперсофт и всички отново се опитваха да запишат време преди дъждът да се усили, каквато информация подадоха от Хаас към Кевин Магнусен и Ромен Грожан. Очакваше се валежът да се случи само 4 минути след началото на Q2, което още повече ограничаваше възможността за тур на сухо.

Кими Райконен мина през бокса и сложи софт. Същото стори и Фетел.

Ботас даде най-доброто време – 1:07.727. Хамилтън бе на 0,068 сек зад него. Райконен и Фетел записаха съответно пето и второ време, докато Верстапен и Рикиардо на свой ред взеха гуми софт. Фетел се обади, че вали силно на 13-и и 14-и завой, а пилотите на Мерцедес също сложиха средните по твърдост гуми, но темпото им бе значително по-ниско от това на съперниците. Малко по-рано Хамилтън едва се размина с Райконен и почти удари Сергей Сироткин на влизането към последния завой.

Льоклер, Серхио Перес, Окон, Нико Хюлкенберг и Сироткин бяха в зоната на отпадащите 3 минути преди финала на Q3. Всички пилоти се прибраха в бокса.

Шарл реши да опита да се класира в топ 10 и даде осмо време. Пилотите на Форс Индия също направиха последни бързи обиколки, но Перес директно се прибра без да завърши обиколката си, а Окон остана 13-и. Освен тях след Q2 отпаднаха още Магнусен, Хюлкенберг и Сироткин.

Рейс контролът започна разследване на Себастиан Фетел заради това, че не изключи двигателя си при качването на кантара на ФИА и затова, че е го е счупил при потеглянето си. Фетел прояви сериозно нетърпение, докато премерят колата му, раздразнен от неправилно поставен конус.

Междувременно Q3 започна и първото време бе на Ериксон – 1:08.432 мин. Пръв от пилотите на топ отборите даде постижение Райконен, но Фетел бе по-бърз от него – 1:07.374 мин. Ботас записа второ време преди съотборникът му Хамилтън да оглави класирането с 1:07.301 мин.

В последните минути всички бяха на пистата. Хамилтън подобри собственото си време с 0,020 сек. Фетел изостана на 0,093 сек, а Ботас се нареди трети (+0,160).