Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дъжд съкрати третата сесия на по-малко от 10 минути работа

Дъжд съкрати третата сесия на по-малко от 10 минути работа

105
0

Проливен дъжд над пистата Пол Рикар съкрати времето за работа на отборите от Формула 1 в третата свободна тренировка на по-малко от 10 минути. Валежът започна още в началото на последните 60 минути на разположение на екипите и броени минути по-късно се усили толкова, че всички се прибраха по боксовете.

Облаци настъпваха към пистата минути преди началото на последния час за подготовка преди квалификацията. Температурата на въздуха бе 25 градуса, 38 на пистата. Буквално минута след светването на зеления семафор на изхода от питлейна фенове по трибуните извадиха чадъри, а Даниел Рикиардо съобщи, че няколко капки дъжд са паднали на визьора му. Себастиан Фетел (с ултрасофт) каза същото по радиото – конкретно за пети завой.

Ланс Строл от Уилямс каза, че и в последния сектор на трасето вече вали. Кими Райконен излезе от пистата при доста ниска скорост, докато малко повече от половината пилоти вече имаха времена в таблицата в опита да свършат някаква работа в случай, че дъждът се усили. Валтери Ботас оглави класирането с 1:33.666 мин, следван от Карлос Сайнц (+1,287 сек), Шарл Льоклер, Фернандо Алонсо, Фетел, Щофел Вандоорн.

8 минути след началото на сесията дъждът вече бе доста силен – на Фетел му се наложи да се прибира в порой със сухи гуми. 13 състезатели бяха записали времена.

Работата спря бързо в следващите минути. Първоначално прогнозата бе, че дъждът ще продължи около четвърт час. Тя обаче се променяше постоянно и в средата на сесията бе, че валежът евентуално ще спре едва 10 минути преди края на официално определеното време на тренировката. Според други метеоролози пък щеше да продължи до момента за карирания флаг, отнемайки шанса на екипите да довършат започнатите в петък програмите си.

Вместо да изпробват настройки, екипите в питлейна разменяха реплики, чудейки се кой пръв е написал „Определено вали” и уговаряйки се за пиене на чай.

10 минути преди края на тренировката Фернандо Алонсо излезе от бокса на Макларън и започна обиколка на пистата. Строл го последва. Междувременно Нико Хюлкенберг обясни, че причината да няма пилоти на трасето е, че отборите пазят мокрите гуми и интермедиите. Според последните данни по време на квалификацията също може да вали (говореше се дори за буря), както и в състезанието.

Сергей Сироткин също се бе появил на трасето и дори започна бърз тур. Времето му в тази обиколка бе почти две минути, но руснакът не я завърши и се прибра в бокса. Шарл Льоклер също изпробва какви са условията на трасето, както и състезателите на Торо Росо.