Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес на първа редица след дъждовна квалификация в Унгария

Мерцедес на първа редица след дъждовна квалификация в Унгария

67
0
Люис Хамилтън

Пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Валтери Ботас ще стартират в Гран при на Унгария от първа редица, след като бяха най-бързи в дъждовната квалификация. Англичанинът изпревари съекипника си, а съперниците им от Ферари се наредиха трети и четвърти, като Кими Райконен бе пред Себастиан Фетел.

20-ина минути преди началото на квалификацията на Хунгароринг заваля. Преди началото на самата сесия температурата на въздуха бе 25 градуса, тази на трасето – едва 31. Според Ферари шансът за дъжд по време на квалификацията бе 80%.

На изхода от питлейна се образува опашка и при светването на зеления семафор всички веднага започнаха серии от обиколки (с интермедии).

„Дъждът идва, така че тази първа обиколка ни трябва”, бе съобщението към Валтери Ботас по радиото. Същата информация бе подадена и към Люис Хамилтън.

Първото време в таблицата бе на Ботас – 1:27.245 мин. Хамилтън го подобри с 0,398 сек. Райконен след това бе още по-бърз (-0,859), а Фетел се нареди втори – на 0,315 сек. Себастиан каза на екипа си, че цялата задна част на трасето е суха. Люис се обади, че гумите му се разпадат. След като и Фетел каза, че според него интермедиите не са правилния тип гуми, от Ферари му казаха, че очаква до две минути да завали.

Маркус Ериксон реши да рискува със сликове, същото сториха и пилотите на Уилямс, както и Карлос Сайнц. Фетел излезе пръв с 1:25.176 мин. Пилотът на Рено постигна 1:22.679 мин – почти 2,5 секунди по-добро време от това на немския състезател на Ферари. Сликове бе след това изборът и на останалите, като точно тогава Райконен и Хамилтън съобщиха, че отново започва да вали.

След серията обиколки със сухи гуми начело бе Райконен с 1:18.474, следван от Верстапен, Ботас, Хамилтън, Хюлкенберг, Сайнц, Фетел, Хартли, Ериксон, Окон. Рикиардо обаче бе в зоната на отпадащите от битката след Q1, след като предпочете софт пред ултрасофт. Със следващия си тур австралиецът отиде 12-и.

Минута и половина преди края на Q1 от Ферари се обадиха на Фетел, че няма да има дъжд. Битката за преодоляване на първия квалификационен сегмент продължаваше. Двамата пилоти на Форс Индия не успяха да го прескочат, както и Щофел Вандоорн, Шарл Льоклер и Сергей Сироткин.

В началото на Q2 дъждът продължаваше да заобикаля Хунгароринг и пилотите отново бяха готови за обиколки с гуми да сухо. Инструкцията към Грожан гласеше, че трябва да прецени условията на трасето в загряващия си тур и след това да се вземе решение дали са необходими интермедии.

Още в първата обиколка заваля сериозно. Единствено Фетел бе сложил интермедии и докато всички се прибраха да сменят сликовете си, той направи бърз тур за 1:28.636 мин.

Със засилването на дъжда контролът върху автомобилите ставаше все по-сложен. Ланс Строл се завъртя, удари мантинела и счупи предното си крило. Хамилтън съобщи, че условията на пистата се влошават. „Продължавай да натискаш”, бе отговорът от питуола. Райконен също имаше завъртане, но продължи без проблем.

Дъждът толкова бързо се усили, че второто време в таблицата – на Сайнц – бе с 2,135 сек по-бавно от това на Фетел. Алонсо обсъждаше избора на гуми по радиото, докато накрая след репликата, че ще има време само за един бърз тур, заяви: „Слагайте каквито гуми искате.”

В крайна сметка Алонсо остана 11-и, Рикиардо бе 12-и. В Q3 не продължиха и Хюлкенберг, Ериксон и Строл.

За Q3 дъждът продължаваше, от Торо Росо дори се обадиха на Брендън Хартли, че ситуацията ще се влоши още в следващите 5 минути.

Първото време в последния квалификационен сегмент бе на Верстапен – 1:38.923 мин. Хамилтън и Ботас го изпревариха, като англичанинът оглави класирането с 1:37.564. Фетел се нареди четвърти преди Сайнц да го измести от тази позиция. След това Кими даде трето време.

Сериите в Q3 продължиха и Хамилтън постигна сериозно подобрение: 1:36.648 мин. Ботас бе втори, следван от Райконен и Фетел.

Кими обаче прескочи съперниците от Мерцедес със следващия си бърз тур – 1:36.186. При последния си опит Фетел остана на 0,024 сек от Райконен. Ботас обаче бе по-бърз от сънародника си, а накрая и Хамилтън подобри времето и взе полпозишъна.