Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън триумфира в Гран при на Унгария

Хамилтън триумфира в Гран при на Унгария

89
0
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън триумфира в Гран при на Унгария, 12-и кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2018 г. От полпозишън той поведе и отстъпи лидерството само при спиранията в бокса. Втори и трети завършиха пилотите на Ферари Себастиан Фетел и Кими Райконен.

Преди надпреварата стана ясно, че Ланс Строл ще потегли от питлейна заради смяна на крило.

В Макларън отбелязаха рождения ден на Фернандо Алонсо, който днес навършва 37 години.

В началото на надпреварата условията бяха същите като в петъчните свободни тренировки – 33 градуса температура на въздуха, 57 градуса на пистата. Рискът за дъжд бе едва 10%.

На старта Фетел бе с гуми софт, а пилотите на Мерцедес и Райконен – с ултрасофт. Сайнц бе другият пилот в топ 10 със софт. Строл от питлейна пък направо сложи медиум.

На старта Хамилтън поведе, Райконен атакува, но не успя да задмине Ботас. Фетел се опази от Сайнц и след това изпревари съотборника си.

Даниел Рикиардо потвърди по радиото, че е претърпял удар, но не знаеше дали с предното крило или предна лява гума.  Оказа се ударен от Ериксон. Шарл Льоклер пък отпадна от надпреварата още във втория тур. Той се бе оказал между двете Форс Индии и се предполагаше, че в битката помежду им се получи проблемът, принудил го да се оттегли.

Макс Верстапен изпревари Гасли на старта, а след това задмина и Сайнц. В шестата от общо 70 обиколки той се обади, че няма мощност. Пилотът на Ред Бул отби встрани на трасето и спря. Рейс контролът включи за малко режим на виртуален сейфти кар, докато маршалите приберат автомобила на раздразнения Макс.

До 10-ата обиколка от състезанието Хамилтън вече имаше 4 секунди аванс спрямо Ботас. Фетел бе на 6,2 сек. Райконен заемаше четвъртата позиция, следван от Гасли, Кевин Магнусен, Сайнц, Брендън Хартли, Нико Хюлкенберг, Ромен Грожан. Рикиардо бе 11-и.

Райконен се обади на екипа си, за да попита дали бутилката му за вода е свързана с каската. От питуола на Ферари му казаха, че не е – в едно от най-горещите състезания през сезона.

Междувременно Рикиардо бе изпреварил Грожан и Хюлкенберг и вече бе девети. Скоро взе осмата позиция от Хартли, а от бокса му посочиха следващата цел – Сайнц.

В 15-ия тур Райконен влезе в бокса и сложи гуми софт. Механиците се забавиха със задна лява гума. В следващата обиколка Ботас бе в питлейна и след безпроблемен питстоп се върна на трасето далеч пред Кими.

В 24-ата обиколка Хамилтън и Фетел продължаваха да са на трасето без смяна като преднината на англичанин бе 6,9 секунди. Люис влезе в бокса в 25-ия тур, сложи гуми софт и се върна трасето пред Ботас.

„Люис току-що спря, Фетел ще продължи още 15-20 обиколки. Все още е около пит прозореца и го задържат в трафик”, бе съобщението от Мерцедес към Ботас.

От Ферари пък казаха на Себастиан, че е по-бърз от Хамилтън. Авансът му се колебаеше между 14,5-14,7 сек. Рикиардо пък вече бе на пета позиция след още две изпреварвания – на Магнусен и Гасли.

Преднината на Фетел за няколко обиколки се смъкна до 12,1 сек, докато немският пилот изпреварваше с обиколка изостанали автомобили. Авансът му падна на 10 секунди и той се обади по радиото, че има нужда от помощ – сини знамена.

Себастиан смени гуми чак в 40-ия тур. Сложи ултрасофт, но механиците се забавиха на предна лява гума и питстопът продължи над 4 секунди. Немският пилот на Ферари се върна трети на пистата.

Фетел бе на секунда зад Ботас, докато преднината на Хамилтън начело бе почти 8 секунди спрямо съотборника му.

В 45-ата обиколка Рикиардо бе в бокса и сложи ултрасофт. От Ферари пък съобщиха на Фетел, че трябва да изпревари Ботас на пистата, тъй като финландецът няма да влиза повече в бокса.

В 51-ия тур Щофел Вандоорн изтегли Макларън-а си от трасето на излизането от първи завой и спря, след като се обади по радиото, че има проблем. „Изглежда като че ли е скоростната кутия”, допълни пилотът, а от питуола потвърдиха, че това е причината за отпадането му. Отново бе включен виртуален сейфти кар.

Хамилтън продължаваше да води необезпокояван с 15 секунди аванс пред Ботас. Валтери със софт на 38 обиколки пък все още бе на секунда пред Фетел, чийто ултрасофт бе на 14 тура.

Валтери се оплака по радиото от задните си гуми и от Ферари веднага го съобщиха на Себастиан. 11 обиколки преди финала Райконен почти настигна съотборника си и скоро се залепи за него.

Хамилтън попита тима си как съотборникът му върви със софт и отговорът бе, че Ботас се държи. От Ферари пък попитаха Фетел колко по-бързо би могъл да върви на чиста писта. „Около секунда и половина по-бързо”, отговори немският пилот.

Пет тура преди финала Фетел атакува и имаше удар между него и Валтери. В бокса се приготвиха с нов нос за финландеца, който обаче остана на пистата.

Рикиардо бързо настигна Ботас, опита да го задмине след старт-финалната право, но последва нов сблъсък. Австралиецът излетя от пистата, но успя да се върне.

Ботас отстъпи четвъртата позиция на Рикиардо (инцидентите с него ще бъдат разгледани от стюардите). Гасли финишира шести пред Магнусен, Алонсо, Сайнц, Грожан.