Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас спечели полпозишъна за Гран при на Русия

Ботас спечели полпозишъна за Гран при на Русия

138
0

Валтери Ботас спечели първата позиция за Гран при на Русия. Люис Хамилтън се класира втори, като по този начин Мерцедес окупира първа редица. Пилотите на Ферари Себастиан Фетел и Кими Райконен се наредиха трети и четвърти.

Температурата на въздуха се бе покачила до почти 24 градуса, тази на пистата бе 37,6. Пилотите на Уилямс Ланс Строл и Сергей Сироткин започнаха първи серии в Q1, последвани скоро от състезателите на Ферари. Първото време в таблицата бе на Кевин Магнусен – 1:34.078 мин. Себастиан Фетел и Кими Райконен бързо оглавиха класирането. Германецът бе най-бърз с 1:33.534, съотборникът му бе на 0,266 сек. Валтери Ботас свали 0,364 сек от постижението на Фетел. Хамилтън бе с 1,377 сек по-бавен в първия си тур.

Райконен излезе втори, на 0,171 сек зад времето на сънародника си Ботас. Това бе трета бърза обиколка и за него, и за Себастиан.

Пилотите на Ред Бул Макс Верстапен и Даниел Рикиардо се появиха на пистата по-малко от 7 минути преди края на Q1. Междувременно Хамилтън даде най-доброто време в сегмента – 1:32.825 мин. Верстапен даде трети резултат (+0,489 сек), австралийският му съотборник бе още по-бърз (+0,422).

2 минути преди финала на първата част от квалификацията в зоната на изпадащите бяха Брендън Хартли, Фернандо Алонсо, Сироткин, Щофел Вандоорн и Строл.

В последните секунди на Q1 Сироткин се завъртя, предизвиквайки появата на жълти знамена във втори сектор. Нито той, нито останалите четирима пилоти в дъното на таблицата успяха да си подобрят времената и съответно бяха елиминирани в Q1.

Екипите не се бавиха изобщо и в Q2. Мерцедес и Ферари сложиха ултрасофт. Ботас даде 1:32.744 мин, Хамилтън свали 0,149 сек от това време. Фетел и Райконен бяха съответно на 0,450 и 0,470 сек от постижението на Люис.

Пилотите на Ред Бул, Рено (използвали един комплект гуми повече в Q1) и Пиер Гасли не бяха излизали 5 минути преди финала на Q2. Льоклер заемаше пета позиция, следван от Грожан, Окон, Магнусен, Перес и Ериксон.

В последните 3 минути състезателите на Мерцедес и Ферари излязоха отново – с гуми хиперсофт. Петимата, класирани от 11-а до 15-а позиция изобщо не се появиха на трасето.

Никой от първите четирима в подреждането не завърши бърза обиколка с хиперсофта.

Ситуацията в Q2 в голяма степен бе предрешена от наказанията, които бяха ясни още преди началото на състезателния уикенд.

Решителната битка в Q3 започна с даденото от Ботас време – 1:31.528. Хамилтън бе на 0,004 сек от съотборника си! Райконен бе на 0,709 сек по-бавен от Валтери. Фетел остана на 0,639 сек от финландския състезател на Мерцедес. Окон зае четвъртата позиция, следван от Льоклер, Магнусен, Перес и Грожан. Ериксон все още бе в бокса си.

При финалните опити Ботас подобри собственото си време до 1:31.387 мин. Хамилтън сбърка на два пъти, отказа се от бързия си тур и се прибра в бокса.