Начало Автомобили Фантастична победа на Джеф Гордън в Мартинсвил

Фантастична победа на Джеф Гордън в Мартинсвил

53
0

Състезание, което ще остане в историята направи четирикратния шампион в НАСКАР Джеф Гордън. Той спечели своята втора победа този сезон, шеста победа на мини-овала Мартинсвил, най-късото трасе в календара, и своята победа номер 71 в кариерата.

Начинът, по който го направи обаче бе изумителен и ще остане завинаги записан в историята на щатските серии като едно от може би най-силните представяния. Още от началото на състезанието, Гордън се оплакваше по радиото от вибрации в колата си, спря в бокса при зелен флаг и недълго след старта, той изоставаше на 3 обиколки от лидера, позицията му в колоната беше 40-та (от 43 коли). Нови настройки по колата му и най-вече големия му талант и опит му помогнаха при всеки жълт флаг той да бъде първия пилот от затворените с обиколка, което му дава правото да се нареди на опашката на колоната. Още преди финалната фаза от състезанието той вече не изоставаше с обиколки и оттам нататък методично се изкачваше до лидерското място.

Въпреки феноменалния си успех обаче, Гордън ще бъде запомнен и с неприятен инцидент – в битка за второто място, той закачи шампиона Кърт Буш и го завъртя, като по този начин му отне възможността да се бори за победа.

Точно по обратния начин се разви състезанието за Тони Стюърт. Лидер през половината състезание, той постоянно се радваше по радиото колко е добра колата му… докато не му се падна дефектна джанта, която се счупи и провали усилията му, както и доведе до дисбаланс в колата му. Стюърт завърши назад, освен че загуби състезанието. Мъката му сподели и Дейл Ърнхард Дж. Младшият постоянно имаше проблеми с колите около него, с които се закачаше и побутваше, което доведе на няколко пъти до проблеми с калниците и гумите.

Стабилно представяне в това състезание имаха главно ветераните Уолъс, Мартин, Ръд; лидерът в шампионта Джонсън пък също изплува от дъното на колоната и завърши доста напред. Кейси Кейн пък изненада приятно с второ място.

За разлика от миналата седмица в Бристол, сериозни катастрофи нямаше и състезанието премина доста по-чисто, като разбира се характерните завъртания и множество жълти флагове присъстваха, но без да преобладават.

Първите 10 в Мартинсвил:

Fin. No.    Driver 

1 24 Jeff Gordon
2 9 Kasey Kahne
3 6 Mark Martin
4 12 Ryan Newman
5 2 Rusty Wallace
6 40 Sterling Marlin
7 21 Ricky Rudd
8 48 Jimmie Johnson
9 38 Elliott Sadler
10 01 Joe Nemechek

Победата на Гордън го изстреля в генералното класиране от 12-то на 6-то място. Лидер остава Джонсън, следван все още от Бифъл.

Класиране в шампионата:

Rank         Driver      Behind 

1. -- Jimmie Johnson Leader
2. -- Greg Biffle -160
3. +2 Elliott Sadler -182
4. +6 Mark Martin -198
5. -2 Tony Stewart -203
6. +6 Jeff Gordon -205
7. +2 Rusty Wallace -206
8. +3 Ryan Newman -224
9. -2 Kurt Busch -231
10. -2 Dale Jarrett -245